Mimarisi, altyapısı, verimli enerji kullanımı ile doğa dostu ve örnek bir proje olan 'Türkiye'nin İlk Yeşil Sertifikalı Kamu Binası'nın temelleri Küçükçekmece'de atıldı.
Temel atma törenine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Milletvekilleri, Kaymakamlar, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, çok sayıda davetli ve Küçükçekmeceliler katıldı.
DÖNÜŞÜMÜ HEP BİRLİKTE YAPACAĞIZ
Temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ‘Türkiye, gelişiyor, kalkınıyor, dünyanın dikkatle izlediği çok önemli yatırımlar oluyor, sadece fiziki anlamda değil, demokrasi ve insan hakları anlamında da önemli gelişmeler oluyor. Bunu sizler yaptınız, bunun başlangıç noktası 1994 mahalli seçimleridir, siz Recep Tayyip Erdoğan’ı İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı yaptınız; o ekip, o kervan Türkiye oldu, dünya oldu, hizmet olarak Türkiye’ye aktı. Bugün 800 milyar dolarlık GSMH ile dünyanın en büyük 16. ekonomisiyiz. Şimdi çevrecilikten bahsediyor olduk, 20 yılda bitmeyen kamu binası inşaatları vardı; şu anda Küçükçekmece’ye 2 yılda akıllı, doğa dostu bina yapıyoruz. Halkalı, eskiden çöplüğü ile anılıyordu; şu anda İstanbul’un en modern uydu kentlerinden biri oldu. İstanbul’da kentsel dönüşümü hep birlikte yapacağız, bunu yaparken sadece depreme dayanıksız binaları yıkıp yenilerini değil, binaların hepsini modern, enerji tasarruflu, izolasyonlu binalar olarak yapacağız. İstanbul’da depreme dayanıksız binaların hepsini elden geçireceğiz, çalışmalar yapılırken hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Türkiye’nin her yerinde bu dönüşümü yapmak zorundayız, bunun için halkın desteğine ihtiyacımız var; bu dönüşümü provake etmek isteyenlere prim vermeyin. İstanbul’da, söz verdiğimiz bütün adımları atıp hepsini yerine getireceğiz, bu bina İstanbul ve Türkiye’ye örnek olacaktır, hayırlı olsun’ dedi.
ÖRNEK BİNA
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de yaptığı konuşmada, ‘Küçükçekmece’ye, oldukça modern belediye binası temelini atıyoruz; bundan sonra yapılacak kamu binalarına örnek teşkil edecek bir bina yapılıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’ dedi.
ÇEVRECİ BELEDİYE
Küçükçekmece Belediye başkanı Aziz Yeniay da, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek, İstanbul’da geri dönüşüme en fazla önem veren belediyelerden biri olduklarını, ayda 70 ton plastik, 75 ton cam, 1515 ton kağıt topladıklarını ifade etti. Yeniay sözlerine, “1 ton kağıt 17 yetişkin çam ağacı demektir, 1 ayda 28.000 ağacı kesilmekten kurtarıyoruz. Aylık 472.000 TL’yi geri dönüşümle ekonomiye kazandırıyoruz.” şeklinde devam etti.
ÇEVRE DOSTU İLK KAMU BİNASI
Yeniay, temeli atılan bina ile ilgili olarak da, ‘Türkiye’nin yeşil sertifikalı ilk kamu binası olma özelliğini taşıyacak çevre dostu belediye binası izolasyon, ısı yalıtımı, ışık kullanımı, enerji üretimi ile ilgili ciddi bir altyapıya dayanıyor. Bina, çevreye duyarlı, doğal kaynakların akıllıca kullanımı ve yeşil çatı özellikleri ile dikkat çekiyor. Yapı, gece enerjinin taşımalı olarak buz üretmesi sabah bu buzu kullanması gibi birçok ayrıntıya ve detaya da sahip. Bu bina, ülkemizde bir farkındalık yaratmıştır, son on günde Türkiye’nin birçok belediyesinden, kamu kurumundan telefon aldık, kendilerinin de buna benzer binalar yapmak istediklerini ifade ettiler, bu durum, ülkemizin geleceği için bizi umutlandıran bir gelişmedir’ dedi.
YENİ NESİL BİNA
Temeli atılan yeni belediye binası, insan merkezli, insan odaklı, yaşam kalitesini en üst noktaya çıkartacak, verimli bir bina olarak tasarlandı. Engelli vatandaşlarımız, yaşlılar, çocuklar her bir bireyin rahatlıkla ulaşabileceği, çalışma imkanlarına sahip sosyal alanlarıyla donanımlı bir yapı. Binaların yeşil olarak tanımlanabilmesi için, sürdürülebilir arazi planlaması, su ve enerji, ekolojik malzeme kullanımı, iç ortam hava kalitesi, kullanıcı sağlığı ve konforu, ulaşım ve atıkların kontrolü, akustik ve kirlilik gibi alanlarda belli standartları karşılaması gerekiyor. Bu konular altında kaynakların verimli kullanılması, binanın tasarım ve inşaat sürecinde çevreye etkisinin azaltılması amaçlanıyor.