Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından son beş senedir verilmekte olan iki ödül bu yıl ArkiPARC Ödülleri çerçevesinde sahiplerini bulacak.
Kamunun mimarlık üretimine katkı sağlayamadığı ArkiPARC Ödülleri’nde de belirginleşti: İşveren Ödülü Kamu kategorisinde finalist yok; ödülü Datça Belediyesi bir kent meydanı düzenlemesi ile kazandı. Genç Mimar Ödülü’nde ise 40 aday ve 400 proje değerlendirildi, kazanan 11 finalist içinden belirlenecek.
Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından son beş senedir verilmekte olan iki ödül bu yıl ArkiPARC Ödülleri çerçevesinde sahiplerini bulacak; Genç Mimar ve İşveren Ödülü seçici kurul çalışmaları 23 ve 24 Eylül’de arka arkaya gerçekleştirilirken seçici kurullar 15 finalist belirledi.
23 Eylül 2008 günü yapılan İşveren Ödülü seçici kurul toplantısında, İstanbul ve Ankara’dan tanınmış mimarlardan Hilmi Güner, Ersen Gürsel, Mehmet Kütükçüoğlu, Semra Teber ve Selim Velioğlu, Türkiye’nin dört bir yanından gelen projeleri değerlendirdi. Temel amacı, işverenin kaliteli mimari üretimindeki önemini vurgulamak ve yatırımcıları nitelikli binalar inşa etmeye teşvik etmek olan ödül için Kamu ve Özel Sektör olmak üzere iki dalda toplam 30 yapı aday gösterilmişti.
İşverenin mimarlık ürünü üzerindeki olumlu etkilerinin değerlendirilebilmesi için öncelikle mimari ürünün kendi kalitesinden bahsedilmesi gerektiğinde hemfikir olan seçici kurul üyeleri, zaman zaman hararetli tartışmaların yaşandığı bir oturum ile sonuca gitti. Toplantının sonunda Özel Sektör Kategorisinde 4 finalist belirlendi.
• Feyziye Mektepleri Vakfı Erenköy Güneş Kampüsü ile Feyziye Mektepliler Vakfı (Mimar: Haydar Karabey)
• Noa Galata Üçlemesi ve Süngü Apartmanı projeleri ile Galata AŞ (Mimarlar: Elif Özdemir & Cem Yücel)
• Afrodisyas Ek Müzesi ile Geyre Vakfı (Mimar: Cengiz Bektaş)
• Ontur Otel ile Onur İnşaat AŞ (Mimar: Umut İnan)
Kamu işveren kurumlarının son dönemde nitelikli mimarlık üretimi gerçekleştiremiyor olması İşveren Ödülü Kamu kategorisinde kendisini bir kez daha gösterirken, Seçici Kurul yaşadığı aday sıkıntısını finalist belirlemek yerine ödülü direkt olarak bir belediyeye vererek aşabildi. Kamu kategorisi ödülü Mimar Can Kaya’nın Cumhuriyet Meydanı Düzenlemesi ile Datça Belediyesi’nin oldu.
İşveren Ödülü Kamu kategorisinde yaşanan aday sıkıntısı mimarlık üretimiyle ilgili olumsuz bir tablo çizerken Genç Mimar Ödülü, 40 yaş altı 40 mimar adayı ve 400’ü aşkın proje ile gelecek için ümit vaad etti. Seçici Kurul 24 Eylül’de gerçekleşen ilk oturumu 11 finalist belirleyerek sonlandırdı. Kazanan mimarın belirleneceği oturum ise Ekim ayı başında yapılacak.
Türkiye mimarlığına, yapıları, yarışma projeleri, eleştiri yazıları ve eğitim çalışmaları gibi farklı şekillerde katkılarıyla tanınan 5 kişilik Genç Mimar Ödülü Seçici Kurulu Tülin Hadi, Hüseyin Kahvecioğlu, İlhan Selim Kural, Şevki Pekin ve Semra Uygur’dan oluşuyordu.
Amacı, nitelikli ürünler veren genç mimarların işleriyle tanınmasını sağlamak ve çalışmalarının değerlendirilmesi için ortam oluşturmak olan Genç Mimar Ödülü’nün 40 adayı, nominasyon (aday gösterme) ve başvuru yöntemleri ile belirlenmişti. Arkiv üzerinden yapılan Seçici Kurul değerlendirmesi için adaylar son başvuru tarihine kadar sayfalarının güncellenmesini sağladılar. 24 Eylül 2008’de gerçekleşen ve tüm gün süren Seçici Kurul toplantısında adaylar, yapı, çevre veya iç mekan düzeyindeki uygulanmış tasarımları yanında mimarlık alanındaki bütün birikimlerine bakılarak değerlendirildi. Adayların ayrıca bu birikimlerini Türkiye’deki mimarlık ortamıyla ne kadar ve ne şekilde paylaştıkları da göz önünde bulunduruldu. Çeşitli ülkelerde verilen genç mimar ödüllerinde ortak payda olan 40 yaş sınırının, gelen başvurular arasında çok farklı profiller bulunması sonucunu doğurduğu gözlerden kaçmadı.
Yakın zamanda başlatılan Yeşil Arkitera Projesi’ni desteklemek üzere tüm değerlendirmeler internet ve bilgisayar ortamında, kağıt kullanılmadan yapıldı.
İşveren Ödülü ve Genç Mimar Ödülü’nün sahipleri 17 Ekim 2008 Cuma günü saat 19:30’da, Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirilecek ArkiPARC Ödülleri Ödül Töreni’nde açıklanacak.