Belçika’da Yenilenen Sanat Merkezi Tuğla Duvarlarıyla Dikkat Çekiyor

Belçika merkezli stüdyo dmvA, Mechelen’in onlarca yıldır yer sıkıntısı çeken sanat merkezi nOna'yı yeniden canlandırıyor.

Mevcut art-deco tiyatro salonu kapasite açısından artık sınıra ulaşmıştı ve esneklik açısından yeterli değildi. 1999’da mal sahipleri, bitişikteki matbaa kısmına ikinci bir tiyatro salonu inşa etmeye karar verdi. Bu sürede matbaa, ihtiyacı olan sanatçılar için Nova adı verilen üç geçici prova odasına dönüştürüldü. Son olarak 2016 yılında, sanat merkezi nOna’nın genişletilmesi ve yenilenmesi işlemleri başlatıldı. Dinamik tuğla işçiliğiyle proje, büyük alan ile Lamot arasındaki kültürel ekseni güçlendirmek için Mechelen şehrinin kentsel planlamasına uygun şekilde hazırlandı.

dmvA: door middel van Architectuur tarafından tasarlanan sanat merkezi nOna, bir ortaçağ sokağı boyunca yeni ve eski bölgeleri ayıran bir alanın ortasında yer alıyor. Yeni ek kendi maddeselliği, atmosferi, iç ve dış alanların birbirini takip etmesi ile kentsel doku içine yerleşiyor. Bu şekilde yeni alan arsanın değişken formundan yararlanıyor.

Yeni tiyatro salonu ve forum etrafında, kapalı bir pazar alanının cazibesine sahip çok işlevli bir alan olan ve kentsel “odalar” olarak adlandırılan üç avlu oluşturuldu. Ara yol ile lobi arasında bulunan ilk avlu, Begijnenstraat’ı iç alana bağlıyor.

Uzun avlu arka kısımdaki sanatçı fuayesine erişim sağlıyor. Geniş eşikler, iç ve dış arasındaki sınırı bulanıklaştırıyor. Dış avlular, sanatçı Nick Ervinck ile birlikte “hareketli tuğla” konseptiyle oluşturuldu.

Tasarım ekibi beton cephe boyunca hem sanat merkezinin adını belirten hem de alanın eski matbaacılık geçmişini hatırlatan bir “n o n a” gravürü tasarladı. Tiyatro salonu, binanın akustik gereksinimlerini karşılamak için kutu içinde kutu konseptine göre inşa edilirken, cadde tarafındaki yeni bina ise avluya açılan bir kapı görevi görüyor. Yeni yapı alanı mevcut tiyatro salonuna bağlıyor. Sanat merkezi nOna cam cephesinden şehirle iletişim kurarken, LED ekranlar sanat merkezinin programlarını gösteriyor, caddeyi canlandırıyor ve yoldan geçenlerle etkileşim kuruyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın