TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2. sınıf öğrencileri Didem Baykal ve Çiçek Su Yavuz'un Ramazan Avcı, Seden Cinasal ve Cem Ataman yürütücülüğündeki tasarım stüdyosu Stüdyo 4 kapsamında, MimED 2019 Öğrenci Proje Yarışması için hazırladığı ‘’Child's Escapade’’ isimli proje başarı ödülü aldı.
Proje Raporu:
Artan kentleşme, kent merkezlerinde insan ölçeğini çok küçük ve önemsiz bir hale getirdi. Hong Kong’da, bu kentleşmenin en agresif olduğu ve en hızlı büyüyen kentlerden biri. Bu projenin amacı, bu kentte yaşayan 5 yaşından büyük çocuklar için yüksek binaların arasında sıkışmadan özgürce hareket edebilecekleri oyun alanları tasarlamaktır. Günümüzde insanların nefes alabileceği ortamlara ihtiyaç varken özellikle çocuk ölçeğini düşündüğümüzde kent bunu karşılayamamaktadır, onlar için bu alanlar çok ezici olmaktadır. Bir şehrin insanlara hizmet ederken sadece yetişkinlere değil çocuklara da hizmet etmesi gerekir. Bu proje için arazi Hong Kong‘da ki gökdelen plan tipolojisine benzeyen 2 gökdelen arası olarak belirlendi. Bu iki gökdelen birbirleriyle fiziksel açıdan oldukça yakın, bu da bu alan için insan ölçeğiyle tasarlandı ve projenin ilişkilenmesini sağladı. Bu sebeple, 2 gökdelen arasında kalan bu boşluğun çocukların kullanımı için dönüşebilecek bir fırsat olarak gördük. Bu proje, düşeyde çocuk ölçeğinde oyun alanlarının yanı sıra, atölyeler, kütüphane, açık ve yarı açık yeşil alanlar ve başka çeşitli fonksiyonlar ile ebeveynlerinin çocuklarıyla iletişim kurmasını sağlar. Proje, bu şehirdeki çocuklar için başka bir yaşam alanı önerir ve gerçekleştirir. Ayrıca, bu alanlara erişim binanın çekirdeğinden sağlanmaktadır. Fakat, bazı alanlar birbirleriyle direkt olarak bir bağlantı içinde değildirler. Bu strüktürün kendisi farklı boşluklar yaratır, aslında programlar da bu boşluklarda gerçekleşir.
Project Report:
Due to the increasing urbanization rates, especially in cities where the human scale is completely lost and imperceptible. Hong Kong is a significant example of a city suffering from urbanization. The project mainly aims at designing playing areas for children in the range of bigger than five years. The area has been chosen between two skyscrapers in Hong Kong, whose layouts differ slightly referring to the generic skyscraper typologies. Two buildings are in close relationship physically, which makes it impossible to create a meaningful in between space in the human scale. For this reason, it seems as an opportunity to use that space that can be transformed into a new area for the use of children. The project rises between two skyscrapers for children, which eventually forms a tall building as area in children scale includes; workshops, library, open green spaces and other areas where parents can also get in contact with their kids. The project offers a new kind of living environment for children in the city. The project targets the cores of the existing buildings for circulation and accessibility. Yet, some levels do not have direct connections or going up or down. The structure itself allows creating different spaces.