Arkeo-Sev, Mersin’e Arkeoloji Müzesi İstiyor!

‎Arkeo-Sev sivil girişimi tarafından 13 Temmuz'da, Mersin Müzesi ziyaret edildi ve müze müdürü Songül Ceylan Bala ile bir görüşme gerçekleştirildi.

Arkeo-Sev : “Mersin’e Modern Arkeoloji Müzesi İstiyoruz!”

‎”Mersin’e Arkeoloji Müzesi!” talebi temelinde bir etkinlik yürütmekte olan (arkeolojik mirasın korunması amacıyla toplumun bilinçlendirilmesi için oluşturulan) Arkeo-Sev sivil girişimi tarafından 13 Temmuz’da, Mersin Müzesi ziyaret edilerek; müze müdürü Songül Ceylan Bala ile bir görüşme gerçekleştirildi.

Bu sivil çabayı destekleyen emekli öğretmen-yazar Ahmet Ümit Aloğlu ve Mersin Akdeniz Rotary Kulübü temsilcileri ile birlikte “Müze Ziyareti”ni gerçekleştiren Arkeo-Sev gönüllüleri, “Mersin’e modern bir arkeoloji müze binası yapılması yönündeki talebin haklılığını yerinde görmek ve müdürümüzle konuyu görüşmek için buradayız” dediler.

“Bizler, Muğdat Camii ile Mersin Deniz Müzesi civarında yapılması öngörülen yeni Arkeoloji ve Tarih Müzesi binası için hazırlanmış projelerin hayata geçmesinin zamanı geldiği kanısındayız” diyen Arkeo-Sev gönüllülerinin yaptıkları yazılı açıklama şöyle devam ediyor:

“Modern bir müze alt yapısına sahip olmadan, Mersin’e ait arkeolojik zenginliğin değerini tam olarak yansıtabilmek; bu tarihi değerleri tüm vatandaşlarımıza; yerli-yabancı ziyaretçilere tanıtmak; öğrencilere doyurucu eğitimler verebilmek çok zor olmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı web sayfasında, Mersin Merkez Müzesi envanterine kayıtlı, toplam 14.604 adet eser bulunduğu yazılı olmakla birlikte; Mersin Müze Müdürü sayın Songül Ceylan Bala, envanter kayıtlarında 30.000 eser göründüğü bilgisini vermiştir.

Mersin Merkez Müzesinde, bunların sadece %10 kadarı, yani yaklaşık 1500/3000 adet arkeolojik eser sergilenebiliyor. Toplam 150 m2 civarında olan iki kapalı salonun yetersizliği daha fazla sayıda arkeolojik değerin sergilenmesine izin vermiyor.

Ayrıca, Soli – Pompeiopolis, Yumuktepe ve Elaiussa Sebaste (Ayaş) kazılarından her yıl Müze’ye onlarca yeni eser taşınmaktadır. Müze sergi salonları yeterli olmadığı için, bu eserler doğrudan kapalı depolara yerleştirilmek zorunda kalınmaktadır.

Modern Bir Arkeoloji Müzesi Talebi

2011 yılındaki Mersin için bu talep artık temel bir gereklilik olarak ifade edilmelidir.

Mersin’in, 2013 Akdeniz Olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olması, bu talebi daha acil kılıyor.

Bu nedenlerle, modern bir müze binasının 2013 Akdeniz Oyunları’na kadar mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Akdeniz Oyunları kapsamında ziyaretçilere kültürel zenginliği sergileyebilmek, kent yaşamına önemli katkılar sağlayacaktır.

Müze binasının halkın rahat ulaşabileceği bir alanda olmasını önemsiyoruz. Müze, Muğdat Camii ile Deniz Müzesi yakınında, tahsis edilmiş hazine arazisi üzerinde inşa edilmelidir.

“Tarih zengini bir kent” olan Mersin’in bu kültürel varlıklarının sergilendiği; günümüz Mersin’ine yakışan bir “arkeoloji ve tarih müzesi” için, ilgili tüm kurum ve kuruluşların çabasını rica ediyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın