Mehmet Berksan moderatörlüğünde düzenlenen okuryazar etkinlik serisinin yeni konuğu Volkan Yalazay. Sohbette ele alınacak kitap Yalazay tarafından kaleme alınan, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği tarafından yayınlanan "Eski İstanbullu Ağaçlar" kitabı.
2 Nisan Cuma, saat 20:00’da başlayacak sohbette “Eski İstanbullu Ağaçlar” kitabı üzerine sohbet edilecek.
“Eski İstanbullu Ağaçlar, Volkan Yalazay’ın 10 yılı aşan bir sürede, İstanbul’un hemen her köşesinde her biri kendine münhasır türlü türlü ağaçların izini sürdüğü, kütüphanelerde farklı alanlardan bilgiler süzdüğü çok boyutlu bir çalışma. Botanik, tarih, sanat, edebiyat… Kitap boyunca tüm pencereler ulu bir ağaca açılıyor.
Kitabın konusu İstanbul’un anıtsal ağaçları veya yazarın ifadesiyle: ‘Her yanı kat kat kültürle sarılmış İstanbul’un güngörmüş, görkemli ve garip ağaçları. Yalnız veya yan yanalar, korunmuş veya harap edilmişler…
Kimi yerli, kimi göçmen, kimi iyi tanıdığımız, kimiyse yabancı bir yüz. Orman kuytularının sessiz, sakin devlerinden şehir meydanlarının görkemli meşhurlarına, mendil gibi yapraklılardan iğne iğne batanlarına, üzerine titrenenlerden kıyıda köşede kalanlarına kadar ağaçların her türlüsü, her hallisi. Hepsi yaşlı, asırlar görmüş, saygı duyulan veya duyulması beklenen ‘Eski İstanbullu Ağaçlar’.
Bir ağaç İstanbullu ise hiç kuşkusuz şehrin kültüründen de, koşturma ve telaşından da nasibini alıyor. Kırsalda, herhangi bir dere başında yeşermiş bir çınarla, Kâğıthane veya Göksu Deresi kıyısında, yine aynı zamanda köklenmiş bir çınar arasında ne yaş, ne ölçü ve ne de görünüş bakımından bir fark olmadığı varsayılsa dahi, muhakkak insan kültürü içindeki yerleri birbirinden farklıdır. Gölgelerine gelip oturan insanların sayıları gibi çeşitli kültürlerden oluşları, kök saldıkları toprağın kültürel, zamansal ve mekânsal katmanları… Tüm bunlar, bu kitabı ağaçlara olduğu kadar İstanbul’un zamanına, mekânına ve yaşayışına da bağlayıverdi.”