İstanbul’da hangi binalar yıkılacak

Bakan Bayraktar, 6,5 şiddetindeki depreme dayanamayacak binaların kentsel dönüşüm amaçlı yıkılacağını açıkladı.

Bayraktar İran, Dubai ve Suudi’lerin gayrimenkul almak için kaparo verip beklediğini bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasasının “can güvenliği”ni esas alan bir anlayışla hazırlandığını söyledi. Bakan Bayraktar, “Yasamızın ruhu, lafzı, mantığı, anlamı can güvenliği esaslı olmasıdır. Vitrine yaşam hakkını koyuyoruz. Mülkiyet hakkı vazgeçilmez haktır. Ama ondan daha önce yaşama hakkı vardır. Biz onu hedefliyoruz” dedi.

İSTEYEN KENDİSİ YAPTIRSIN
Bayraktar, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında kentsel dönüşümle kentleri sağlam binalarla donatacaklarını belirtirken, “Sel, yangın, deprem, çığ düşmesi gibi doğal afetler kaçınılmazdır. Önemli olan afet yaşandığında insanların o çürük binalar yerine sağlam binalarda yaşıyor olmasıdır. Düzenlemeyle çürükleri yıkalım yenisini yapalım diyoruz. İsterse vatandaş kendi içinde anlaşacak kendisi yaptıracak. Anlaşmayan olursa kamulaştırmayla o kişinin hissesini diğer ortaklara devredeceğiz” dedi.

DEPREME DAYANAMAYAN GİDER
Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümde hangi binaların yıkılacağına oluşturulacak bilimsel heyetin karar vereceğini söyledi. Bayraktar “Heyet binanın tehlikeli olduğunu raporlayacak. Yetkilendirilmiş kuruluşlar ölçecek, bina gerçekten örneğin 6,5 şiddetinde bir depreme dayanamayacaksa, mühendislik veya inşaat tekniği yönünden kötüyse, malzeme hatası varsa yıkılmasına karar verecek” diye konuştu.

2B GELİRİNİ BEKLİYORUZ
Bayraktar, vatandaşın projeyi destekleyeceğine inandığını söyledi. “Eğer sosyal anlayış içindeyseniz, siyasi görüşü ne olursa olsun halk size inanıyorsa siz başarırsınız” diyen Bayraktar, TOKİ binalarını bu anlayışla yaptıklarını anlattı. Bayraktar, 2B arazilerinin satışından elde edilecek geliri beklediklerine de işaret ederken, buradan gelecek kaynakta bir sıkıntı beklemediklerini ifade etti.

YABANCILAR EMLAK İÇİN KUYRUĞA GİRDİ
Bakan Bayraktar, yabancılara mülk satışını mütekabiliyet zorunluluğundan çıkaran yasanın Türkiye’den gayrimenkul almak isteyen yabancıları harekete geçirdiğini, buradan çok büyük gelirler beklediklerini söyledi. Özellikle İran, Dubai ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen yatırımcıların Türkiye’de alacakları binaları, arsaları evleri seçtiklerini hatta yasa çıkınca almak üzere müteahhitlere kaparo bile verdiklerini ifade eden Bayraktar, yasanın çıkmasının hemen ardından alım satımın hızlanacağını, kaparosu verilmiş gayrimenkullerin satışlarının yapılacağını bildirdi.

ŞEHİRDEN KÖYE GÖÇ OLMAZ
Bayraktar, kentsel dönüşümle birlikte projenin uygulandığı yerlerde kentlerin altyapısını da yenileyeceklerini söyledi. Bütün kentleri kendi özelliklerini ön plana çıkaracak şekilde taradıklarını anlatan Bayraktar, “Şehirleşme olgusu geriye döndürülemez. İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’e göçü önleyemezsiniz. O halde kentlerdeki büyümeyi iyi planlamak gerekiyor. Örneğin İstanbul’a 400 kilometre metro yapmadan olmaz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın