PROJE RAPORU
Lavantadan esinlenilen “Lavia Yeni Nesil Eko-Köy” sıfır karbon hedefine sahiptir. Çok yıllık bir bitki olan lavantanın kökleri karbon tutma kapasitesini arttırır. Lavanta; kolay üretimi, kullanım alanları, karakteristik özellikleri ile bölgenin markası haline gelip turistik çekim yaratabilir.
Kendi kendine yetebilen, doğayla uyumlu, sürdürülebilirlik ilkelerine uygun, sıfır karbon yenilikçi bir eko-köy tasarımı.
Bina iskeletleri için ormanlardan elde edilen tahtalar kullanılacak ve yapı malzemesi kerpiç olacaktır. Binaların kuzeyinde sıva kalınlığı arttırılarak rüzgarın hakim olduğu cephelerde rüzgar kesici membran ile bina içlerindeki enerji korunacaktır. Çatının su toplaması için su tutucu keçe membran kullanılacak ve üzerine bitki ekimi sağlanacak. Çatı saçağı sayesinde yaz günlerinde binaların içine doğrudan güneş girmesi engellenecektir.
Güneye yönlenmiş paneller verimli elektrik üretecek ve enerji ihtiyacını karşılayacaktır.
Yüksek verimli ve dolaşım mekanlarında harekete dayalı elektrikli aletler ile minimum enerji harcanması hedeflenmiştir. Doğal hava sirkülasyonu ile temiz hava dolaşımı sağlanıp labirent sistemi ile döşemelerden pasif ısıtma ve soğutma sağlanmıştır. Bina çevresinde yaprak döken ağaçlar ile yazın sıcağını içeri almadan, güneşin aydınlığı hedeflenmiştir.
Çatıdaki oluklar yağmur suyunu depolayacak, gri su filtreden geçirilerek sifon ve bahçede kullanılacak ve köyün döngüye olumsuz etkileri minimize edilecektir.
Kişisel tarım alanlarında ve çatılarda; ortak tarım alanlarında rejeneratif organik tarım ve orman alanında tarımsal ormancılık ile ürün yetiştirilecek ve karbon salınımı azaltılacaktır. Nehirle orman arasındaki alana sulak orman tamponları önerilmiştir ve erozyonu önlemek için kökler nehrin kıyısını stabilize ederken çiftlik akışını filtrelemeye yardımcı olabilir. Bütün tarım taşıtlarının elektrikli olması önerilmiştir.
Reddet, azalt, geri dönüştür, yeniden kullan! Atıkların ayrıştırılarak geri dönüştürülmesi ile sıfır atık prensibi benimsenmiştir. Atıkların toplanması için akıllı sistem ile köydeki çöp kutularının doluluk oranlarına göre rota belirlenecek ve karbon salınımı azaltılacaktır. Geri dönüşüm makinelerine bırakılan depozitolu atıklar karşılığında geri ödeme yapılacaktır.
Eski fabrikadaki atölyeler, ortak tarım alanlarındaki tarım-turizm aktiviteleri, lavanta gibi önemli tarım-turizm ürünlerinin kullanılması, nehirdeki su sporları, harabe evin müze olarak kullanılması ile turizmin gelişmesi amaçlanmıştır.
Haftanın belirli günlerinde yapılması planlanarak karbon salınımının azaltılması hedeflenmektedir.
Değişen dünyada her alanda tasarruf, bilinç ve uzaktan kontrol teknolojik gelişmeler ile sağlanabilir. Tasarlanan mobil uygulama ile köydeki karbon salınımı, enerji hareketlilikleri, ulaşım, aktiviteler ve sistemler kontrol edilebilecek, köy hayatına özgü davranışlar sürdürülebilecektir.
Lavia projesinde sürdürülebilir ve sıfır karbon prensipli bir eko-köy ile bina, enerji, yeşil, su, atık alanlarında stratejiler üretilmiştir ve eğitim faaliyetlerinin verilebileceği yenilikçi bir eski fabrika alanı ile temel düzeyde eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.