‘Kentsel rant’ haritası!

'İstanbul'un rant haritası' ile basının karşısına çıkan CHP'li Tekin, "Kentsel dönüşümden 50 milyar dolar rant elde ediliyor" diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul’da kentsel dönüşüm adı altında rant sağlandığı iddiasıyla Meclis’te basın açıklaması yaptı. CHP’ye göre rantın bedeli 50 milyar dolara kadar çıkıyor.

İstanbul’da yeni imar bölgelerini mercek altına alan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “İstanbul rant haritası” hazırladı. Tekin, İstanbul’un “kentsel değil rantsal dönüşüme” uğradığını belirterek, rantın emlak değeri bedelinin en az 50 milyar dolar olduğunu söyledi. Tekin, hazırladığı haritayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderirken, “Başbakan rant haritasını gördüğünde çıldıracak” dedi.

İstanbul’un filmini çektik
TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, beraberinde getirdiği, üzerinde “İstanbul Rant Planı” yazan 1/100000 ölçekli haritayı gazetecilere gösterdi. İstanbul haritası üzerinden, SİT alanı, cami, mezarlık alanı, yeşil alan gibi arazilerin ranta kurban gittiğini belirten Tekin, kentsel dönüşümle ilgiyi yasaya ihtiyaç olmadığını söyledi. Tekin, Sulukule olarak bilinen Sultan Mahallesi’ndeki dönüşümde, burada yaşayan vatandaşların sürgüne tabi tutulduğunu, onun yerine “hatırlı kişilere” rant sağlandığını belirterek, “Bundan sonra yapacağınız kentsel dönüşüm buna benzerse, vah İstanbul’un haline” dedi. Tekin, kentsel dönüşüm yapmak için yasaya ihtiyaç olmadığını belirterek, hükümetin dönüşüme gittiği yerlerde yaşayanların sürgüne maruz kaldığını ifade etti.

İstanbul’da tarihi yarımadanın silueti ile ilgili tartışmalara da değinen Tekin, bazı fotoğraflar göstererek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, bununla ilgili 3 yıl önce yıkımın gündeme gelebileceğini söylediğini belirtti. Tekin, Günay’a, “Hani sizin Fatih Sultan Mehmet’e saygınız! Tarihi yarımadaya hançer gibi saplayacaksınız bu binaları, sonra siz yönetmiyor gibi, şikâyet makamı gibi demeç vereceksiniz” diye seslendi.

Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanlığı yaptığı dönemdeki imar tadillerinin bile değiştirildiğini belirten Tekin, “Başbakan’ın kendi mahallesi Kasımpaşa’daki 44 yıllık Kuran kursu ne oldu? Biri bana bunu açıklasın” dedi. Tekin mezarlık ve cami alanları, park ve bahçelerin ranta açıldığını ve emlak değeri olarak en az 50 milyar dolarlık bir rantın söz konusu olduğunu belirterek, buralara rezidanslar, benzin istasyonları yapıldığını kaydetti. “İstanbul’un filmini çektik” diyen Tekin, “Bu planda, ana hatlarıyla ilgili kimlere verildi, yargı süreci olmasın diye bunların üzerini kapattık ama Başbakan’a göndereceğimizde açık. Başbakan İstanbul’da dönen rant planını, rant filmini gördüğünde kendisi de çıldırmış olacak. Kentsel dönüşümün nasıl bugüne kadar rantsal dönüşüme dönüştüğünün en bariz örnekleri burada. Resmi plandır, bu planın üzerine oturtarak, binlerce yeşil, kamu, cami alanları, vakıflara ait yerleri, Kuran kurslarının nasıl ranta döndüğünün bilgisi, belgesidir” diye konuştu.

Proje açıklanmadan arsalar satıldı
Tekin, 3. köprü projesi planının 2009 yılında ortaya çıktığını ancak 2007 yılında bölgedeki arazilerin kapatıldığını belirten Tekin, yapılması planlanan kanal projesinin de bir “fantezi” olduğunu söyledi. Tekin, “Araziler yakın dostlara peşkeş çekildi. Depremin dönüşümü de zorlaşacak” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın