Türkiye'nin mimarlık ödülleri sahiplerini Buldu. Mimarlar Odası'nın her iki yılda bir düzenlediği ve bu yıl 13'üncüsü gerçekleştirilen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödüllerine katılımda rekor kırıldı. Toplam 241 eser yarıştı.
Ziya Tanalı başkanlığında, Ercan Ağırbaş, Zeynep Ahunbay, Alişan Çırakoğlu ve C. Abdi Güzer’den oluşan Seçici Kurul, “Mimar Sinan Büyük Ödülü” , “Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülleri” ve “Anma Programı” için ödüle değer görülen isimleri ve “Yapı” ve “Proje” dallarında ödülleri belirledi. Fikir Sunumu Dalı’nda ödüle aday eser bulunmadı.
Türkiye’nin mimarlık ödüllerinde, ülkenin başarılı ve nitelikli eserler veren mimarları olarak şu isimler öne çıktı: Emre Arolat, Gonca Paşolar, Kerem Piker, Ömer Selçuk Baz, E. Didem Durakbaşa, Can Çinici, Boran Ekinci, Tülin Hadi, Cem İlhan, Metin Kılıç, Dürrin Süer, Şevki Pekin, Ergün Atalay, Cem Sorguç, Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, Murat Tabanlıoğlu, Han Tümertekin, Ezgi Yüksel, Mehmet Alper, Fatma Meral Halifeoğlu, Mehmet Salih İnal, Gülsün Tanyeli, Saltuk Akatay, Arzu Erdem, Nurbin Paker Kahvecioğlu, Hüseyin L. Kahvecioğlu, Cem Altun, Arman Akdoğan, Rıfat Yılmaz, Evren Başbuğ, Umut Başbuğ, Ramazan Avcı, Seden Cinasal Avcı, Hakan Dalokay, Ahmet Korfalı, Esin Tercan, Erdal Özyurt, Ahmet Tercan.
Mimar Sinan Büyük Ödülü: Erkut Şahinbaş
Anma Programı Ödülü: Haluk Baysal-Melih Birsel
Mimarlığa Katkı Başarı Ödülü: Prof. Dr. Ruşen Keleş ve Behiç Ak
Basında dalında da Milliyet yazarı Melih Aşık ve gazetemiz muhabiri Özlem Güvemli
Tekfen Kağıthana Ofisleri ile Emre Arolat, Gonca Paşolar, Kerem Piker
Merkez Bankası Bursa Şubesi Hizmet Binası ile Didem Durakbaşa, Ömer Selçuk Baz
Gölcük’teki Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Kültür ve Yaşam Merkezi ile Tülin Hadi, Cem İlhan
Bursa’daki OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Metin Kılıç, Dürrin Süer
Koruma-Yaşatma ödülü
Terkos Pompa İstasyonu çalışmasıyla Gülsün Tanyeli, Saltuk Akatay, Arzu Erdem, Urbin Paker Kahvecioğlu, Hüseyin Kahvecioğlu, Cem Altun
Proje dalında
Arman Akdoğan’ın Tuzla’da yapılacak VKF Özel Koç İlköğretim Okulu Kampüsü Kapalı Yüzme Havuzu çalışması, Boran Ekinci’nin Bordum’daki Kızılağaç Evleri
Türkiye’de mimarlık mesleğini ve kültürünü geliştirme hedefiyle gündem yaratan ilk kurumsal girişim olan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programı, Mimarlar Odası tarafından ilk kez 1988 yılında, Mimar Sinan’ın 400. ölüm yıldönümü anısına düzenlendi. Bugüne kadar gerçekleşen 12 dönemde, programa 1.671 eser katıldı ve öncü nitelikteki çalışmaları nedeniyle 105 eser ve 37 kişi / kuruluş çeşitli dallarda ödüllendirildi.
Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu gibi, Türk mimarlarının yurtdışında tanıtımına da olanak sağlıyor. Türkiye’yi yurtdışında temsil etmek üzere Mimarlar Odası’ndan aday gösterilecek mimarlar ve eserler, ödül alanlar veya ödül adayı olanlar arasından seçiliyor: Uluslararası ödül programlarına katılım adayları ile çeşitli uluslararası sergileri oluşturan mimar ve eserler bu yolla belirleniyor. Böylelikle, yurtiçinde ve yurtdışında Türkiye mimarlığını başarıyla temsil eden eser ve mimarların farklı platformlarda tanınırlığı amaçlanıyor; mimarlık eserinin kamusallığının artırılması, mimarın hak ve sorumluluklarının tanınması ve mesleki pratiğin ayrıntılarının yaygınlaşması süreçleri destekleniyor.
Serginin ilk günü akşamı yapılan ödül töreninde, ödül alan eserler ve sahipleri tanıtılarak kendilerine plaket veriliyor; ödüllerin maddi karşılığı bulunmuyor. Sergiye katılan ve ödül alan tüm eserler ilk olarak Ankara’da sergileniyor. Sergi bir sonraki ödül dönemine kadar, oluşturulan program çerçevesinde yurtiçinde ve yurtdışında birçok kentte ve etkinliğe taşınarak yeniden açılıyor.
Sergiye katılan eser ve mimarlar, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan Ulusal Mimarlık Ödülleri Katalogu ile ulusal ve uluslararası mimarlık kamuoyuna ulaştırılıyor. Katılımcılara ücretsiz olarak gönderilen katalog, UIA üyesi dünya ülkelerindeki meslek örgütleri kütüphanelerine, ulusal ve uluslararası mesleki dergilere, uluslararası üniversite, araştırma merkezi ve uzmanlık kütüphanelerine ulaştırılarak güncel ve modern Türkiye mimarlığındaki düşünsel buluşçuluğun ve estetik beğeninin tanıtımına, yaygınlaştırılmasına katkıda bulunuluyor. Ödül alan eserler ve mimarlar aynı zamanda, 1988 yılından beri ödül alanların biraraya getirildiği Ulusal Mimarlık Ödülleri Retrospektifi Sergisi’ne ve kataloguna dahil edilerek, bu sergi yurtiçi ve yurtdışında birçok kentte ve etkinlikte sergileniyor.
2010 yılında ödül alan yapılarla birlikte yeni bir uygulama başlatılıyor. Ödül alan yapıların tescili için TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapılıyor ve süreci eserin müellifi ile birlikte takip ediliyor. Aynı zamanda, ödül alan yapılara, aldığı ödülün adının ve eser sahibinin isminin yer aldığı bilgi plaketi çakılıyor.
Ulusal Mimarlık Ödülleri, şu başlıklarda veriliyor:
– Mimar Sinan Büyük Ödülü, tüm meslek hayatı boyunca verdiği eserleri ve mimarlığa geçen hizmetleri nedeniyle bir mimara veya ortak çalışan mimarlara veriliyor.
– Diğer ödüller (Başarı ödülleri) ise dört kategoriye ayrılıyor:
Mimarlığa Katkı Dalı
Yapı Dalı
Proje Dalı
Fikir Sunumu Dalı
Programa eş zamanlı olarak yürütülen, Türkiye mimarlığına, onun kentlerine, yapı stokuna, mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş ve bugün hayatta olmayan mimar(lar)ın anısını yaşatmak üzere düzenlenen ANMA PROGRAMI için isim yine bu programda belirleniyor. 2006-2008 döneminde Mimar Kemalettin, 2008-2010 döneminde ise Seyfi Arkan, 2010-2012 döneminde ise Zeki Sayar bu program kapsamında gündeme taşınmıştı.
2012 Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri:
13-28 Nisan 2012, ODTÜ Mimarlık Fakültesi, ANKARA
14 Mayıs-9 Haziran 2012, MO İstanbul BK Şubesi Sergi Salonu, Karaköy, İSTANBUL
3-10 Eylül 2012, BODRUM
17-23 Eylül 2012, KAYSERİ
1-7 Ekim 2012, İZMİR
15-22 Ekim 2012, GAZİANTEP
5-11 Kasım 2012, BALIKESİR
19-25 Kasım 2012, ADANA1988-2010 / I-XII Ulusal Mimarlık Ödülleri Retrospektifi 18 Mayıs – 10 Haziran 2012, Köln, ALMANYA