İşverenin talebi "bana daha önce yapılmamışı yap", "çocuklarımın akıllarından çıkmayacak bir tasarım istiyorum" vb. talepleri olunca mimarların aklına belki de ilk olarak kaydırak yapmak geliyor. Nasıl mı? Buyurun siz örnekleri.
Turett Collaborative Architects tarafından tasarlanan konut New York’un Esat Village bölgesinde yer alıyor. Ev sahipleri, mimarlardan daha önce denenmemiş bir şeyi yapmalarını istemiş. Mimarların da bu isteğe karşı ürettiği çözüm önerisi iki katı birbirine bağlayan paslanmaz çelik bir kaydırak yapmak olmuş. Sonuçta ortaya yüksek tavanlı, mekansal kalitesi yüksek, ferah, tam da ev sahiplerinin istediği gibi farklı bir mekan çıkmış.
Japon mimarlık ofisi Level Architects tarafından tasarlanan konut Tokyo’da bulunuyor. Tasarım, ev sahibinin “3 çocuğumun hatıralarında kalacak bir ev istiyorum,” demesi üzerine şekillenmiş. Tasarımcıların bu isteğe karşı geliştirdikleri çözüm önerisi kaydırak olmuş. Dikdörtgen şeklindeki evin bir cephesinde merdiven, simetrik cephesinde ise 3 kat boyunca uzanana kaydırak bulunuyor. Dilerseniz merdiveni, dilerseniz kaydırağı kullanabiliyorsunuz. Çocukların tercihinin kaydırak olduğunu tahmin etmek çok zor olmasa gerek.
MR Design Office de Japonya’da bulunuyor. Schemata Architecture Office tarafından tasarlanan ofisteki kaydırak büyük bir ustalıkla aynalı duvarın arkasına gizlenmiş. Duvardan bakıldığı zaman kaydırağın sadece çıkış deliği görünüyor.
Endonezyalı mimarlık ofisi Aboday tarafından tasarlanan ev, 120 konutluk bir sitenin içerisinde yer alıyor. Brüt beton kullanımının ağır bastığı ev iki katlı. Farklı yaş gruplarından kişilerin yaşadığı evin en küçük ferdi için hayat oyundan ibaret. Dolayısıyla kaydırak da bu iş için biçilmiş kaftan. Diğer örneklerin aksine malzeme olarak beton tercih edilmiş.
Danimarkalı oyuncak devi Lego’nun iş geliştirme departmanı Lego PMD’nin ofisinin tasarımı Rosan Bosch ve Rune Fjord’a ait. Billund şehrindeki ofis 2.000 metrekarelik bir alana yayılıyor. Çocukların dünyasını anlayabilmek, onlar için oyuncak tasarlamak için belki de böyle eğlenceli bir mekanda çalışmak gerekiyor. Rengarenk ofis mobilyaları, etrafa yayılmış lego parçaları… Bu ortama katma değer katan bir unsur da paslanmaz çelik kaydırak. Toplantıda sıkıldınız mı? Kaçmanın çok hızlı bir yolu var.
Klişe mekanlardan hoşlanmıyor, çalıştığım yerde eğlence ararım diyorsanız Google’ın Zürih’teki ofisi sizin için yaratılmış. Kaydırak, itfaiye direği, oyun odası, göz banyosu yapmanız için akvaryum ve bolca bedava yemek… Bir çalışan daha ne ister ki? Aslına bakarsanız işverenler biraz da enerji tasarrufu peşinde. Kaydırak ve itfaiye direği olunca asansör kullanımı azalıyor. Böylelikle hem enerji hem de zaman tasarrufu sağlanıyor.
Maison Martin Margiela’nın Pekin’deki yeni mağazası Sanlitun Road bölgesinde yer alıyor. Belçikalı modaevinin iç mekan tasarımında tercih ettiği malzemeler ve renkler çok steril bir hava yaratsa da metal kaydırak bunu nispeten yumuşatıyor.
Kaydırakları sadece mimarlar birer tasarım unsuru olarak kullanmıyor, sanatçılar da kendilerini ifade etmek için bu yola başvurabiliyorlar. Alman sanatçı Carsten Höller’in kaydırakları kullanarak yaptığı çalışmalar ayrı bir haber konusu bile olabilir. Kaydıraklar ile yaptığı sergiler son 20 senedir üzerinde çalıştığı “çocukluk, güvenlik, aşk, gelecek ve şüphe” konulu araştırmasının bir parçası. Bunların en çok bilinenleri Miuccia Prada’nın ofisi, 1998 Berlin Bienali, Tate Modern’de açılan The Unilever Series kapsamındaki “Test Site” ve son olarak da New York New Museum’daki “Experience” isimli çalışması.