Paulo Mendes da Rocha Vefat Etti

Brezilya ve dünya mimarisinin en büyük isimlerinden biri olan Paulo Mendes da Rocha, 92 yaşında vefat etti.

Akciğer kanseri nedeniyle hastanede tedavi gören mimar, 23 Mayıs 2021 Pazar günü vefat etti.

1928’de Brezilya’nın Espírito Santo eyaletinin Vitória kentinde doğdu. Genç bir yaşta São Paulo’ya taşındı ve 1954’te Faculdade de Arquitetura e Urbanismo – Mackenzie’den mezun oldu. 1961’den 1999’a kadar School of Architecture and Urbanism of the University of Sao Paulo (USP)’da tasarım dersi verdi.

Modern mimariye ilgi duyan diğer meslektaşlarıyla bir grup oluşturdu ve yıllar sonra ilk büyük projesini tasarladı: Ginásio do Clube Atlético Paulistano.

Ginásio do Clube Atlético Paulistano

1961-1969 yılları arasında USP’de Mimarlık ve Şehircilik Fakültesi’nde profesör olarak görev yaptı ve mimarların sahip olması gereken sosyal rol konusundaki görüşleri nedeniyle Brezilya’daki askeri diktatörlük tarafından görevden alındı.

Aynı yıl, Paulo Mendes da Rocha, Jorge Caron, Júlio Katinsky ve Ruy Ohtake ile birlikte Osaka’daki Expo’70’te Brezilya Pavyonu yarışmasını kazandı. 1980 yılında aynı Fakülte’ye mimari tasarım profesörü olarak döndü ve emekli olduğu 1999 yılına kadar çalıştı.

2006 yılında Pritzker Ödülü’nü kazanan Paulo Mendes da Rocha’nın ödülü Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan bir törenle verilmişti. Ödül töreninin ertesinde Aya İrini’de bir de konferans vermişti.

On yıl sonra, 2016’da, iki önemli ödül daha aldı: Venedik Mimarlık Bienali’nde Altın Aslan ve Praemium Imperiale Ödülü. 2017 yılında RIBA Altın Madalyası ve 2021’de UIA’nın Altın Madalyası ile ödüllendirildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın