Antalya Kemer Karayolu'ndaki Adnan Sezgin (332 metre), Altan Ayağ (970 metre) ve M. Orhan Büyükalp (1.100 metre) isimleri verilen tünellerin ihalesi 14 Temmuz 2005 tarihinde yapıldı.
Yer teslimi gecikmesi nedeniyle 4 Ekim 2010’da başlanan tünellerin inşaatı, yapımcı firmanın plana uymaması nedeniyle ihale fesh edilerek, bir süre durduruldu.
Tünelin kalan işleri ile elektrik, elektronik ve elektromekanik işleri için 16 Şubat 2009’da yeniden ihale yapıldı. Geçen yıl içinde tünellerdeki kazı çalışmaları tamamlanarak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla 5 Eylül 2009’da ”Işık görüldü” töreni yapıldı. Antalya-Kemer-Tekirova hattında bulunan ve içinde tünellerin de yer aldığı toplam 60 kilometre uzunluğundaki yolun 12 kilometrelik kesimi 2003 yılından önce tamamlanırken, kalan 48 kilometrelik kısmı ise tünel inşaatının bitmesiyle tamamlandı.
Tünellerin toplam 100 milyon TL’ye mal olduğunu ifade eden Proje Müdürü Barış Gazioğlu, normalde 1,5 yıl sürmesi gereken elektronik ve elektromekanik çalışmaları, risk de alarak yedi ay gibi rekor bir sürede tamamladıklarını dile getirdi. Tünellerin kontrol ve güvenliği için, ”Tünel kontrol sistemi” kurulduğunu belirten Gazioğlu, tünellerin bulunduğu 10 kilometrelik güzergahın toplam 100 kamerayla 24 saat izleneceğini bildirdi.
Kameraların, araç plakalarını sürekli kaydedeceğini ve istenilmesi durumunda emniyet yetkilileriyle bilgilerin paylaşılacağını da vurgulayan Gazioğlu, bu sayede çeşitli çalışmalar için araç sayılarının da belirleneceğini dile getirdi. Gazioğlu, seyahat güvenliğinin sağlanması amacıyla tünellere 120 elektronik uyarı tabelası konulduğunu vurgulayarak, ”Sürücülerimizden özellikle gabari (yükseklik) uyarısına dikkat etmelerini rica ediyoruz. Tünellere araç giriş yüksekliği 4.80 metre olarak belirlendi. Bunun üzerinde yükseklikle tünele giren kamyon ya da tırlar tünellere büyük zarar verir” dedi.
Proje Müdürü Barış Gazioğlu, tünellerin açılmasıyla Antalya yönünden Kemer’e gidişlerde seyahat süresinin 10 dakika kısalacağını dile getirdi.
Tünel kontrol sisteminin tünellerdeki havanın karbonmonoksit oranını ölçerek, oranın belli bir yüksekliği geçmesi halinde havalandırmayı çalıştıracağını ifade eden Gazioğlu, tünel içi sıcaklığın 55 santigrat dereceyi geçmesi halinde de yangın algılama sistemlerinin devreye gireceğini kaydetti. Gazioğlu, ”Tünellerde üç acil çıkış kapısı var. Yangın çıkması durumunda, sürücüler alarm ve anons sistemiyle uyarılacak. Yol kenarlarında bulunan yangın tüpleriyle yangına ilk müdahale sürücüler tarafından yapılabilecek. Tünellerde ayrıca olay algılama sistemlerimiz var. Araçlardan bir paket düşmesi ya da bir kişinin yürüyerek tünellerde dolaşması halinde sistem uyarı verecek” diye konuştu.
Gazioğlu, tünellerin girişindeki aydınlatma sistemlerinin de otomatik olduğunu belirterek, havanın ışık durumuna göre sistemin aydınlatma sistemlerini ayarlayacağını ve vatandaşların tünel ışığına daha kolay adapte olacağını sözlerine ekledi.