Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu'na göre Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı, modern şehirciliğin yanı sıra güvenli bir yapılanma için de son şans.
Kentsel dönüşüm kapsamında 7 milyon civarında konutun yenilenmesi planlanıyor. Tellioğlu, kentsel dönüşümün tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin enerji faturasının da azalacağını belirtiyor.
Toplam maliyeti 400 milyar doları bulacak kentsel dönüşüm, vatandaşın da yüzünü güldürecek. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşümün tamamlanmasının ardından konutların değerinde üç kata varan oranlarda artış yaşanacağını belirterek, vatandaşın ekonomik kaybının olmayacağını söyledi. Varoşlarda alt kategorideki dairelerin 50 bin lira, üsttekilerin ise 150 bin liraya satıldığını aktaran Tellioğlu, “Binaların yıkılmasıyla birlikte modern kentler inşa edilecek. Altyapıların tamamlanmasıyla birlikte 50 bin liralık evin değeri 150 bin liraya, 150 bin liralık evin değeri de 450 bin TL’ye çıkacaktır. Vatandaşın daha önce iki dairesi varsa ve bu kentsel dönüşüm sonrasında bir daireye düşse bile değeri artacağı için ekonomik kayıp olmayacak.” dedi. Kentsel dönüşüm kapsamında 7 milyon civarında konutun yenilenmesi planlanıyor. Tellioğlu’na göre Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı modern şehirciliğin yanı sıra güvenli yapılaşma için de son şans.
Yeni şehirlerin Türkiye’nin kendi öz medeniyetini, gelecek nesillere miras bırakacak bir yapıda inşa edilmesi gerektiğinin altını çizen Tellioğlu, “Kentsel dönüşümün ana gayesi, çürük binalardan kurtarmak olmanın yanında çarpık, plansız, ulaşım sorunlu, suç gettosu oluşturan kötü şehirden modern şehirciliğin esas alındığı başta yüksek yapı kalitesinin yanında bütün sosyal yaşam unsurlarına hitap edebilen şehirler üretmek olmalı. Bu şehirler gelecek 500 yıllara eser olarak kalabilecek planlı kaliteli ve estetik olmalı. Yapılacak binaların mimari ve estetiğine de dikkat edilmeli.” değerlendirmesinde bulundu. Bir grup gazeteciye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı kentsel dönüşüme ilişkin değerlendirmede bulunan Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tellioğlu’na göre kentsel dönüşümün tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin enerji faturası da azalacak. Enerjiye yıllık 40 milyar dolar harcandığını ifade eden Tellioğlu, iyi yalıtımlı binaların enerji faturasını düşüreceği görüşünde. Türkiye’deki 20 milyona yakın yapının en az üçte birinin, deprem ve sosyal açıdan yaşanılmaz sebeplerinden dolayı yıkılarak son derece modern tekniklerle yeniden inşa edilmesi gerektiğine dikkat çeken Tellioğlu, konuyu 74 milyon insanın ortak sahiplenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu, inşaatçıların sorunlarını Meclis’e taşıdı. Meclis’te görev yapan inşaat mühendisi veya müteahhit kökenli 50 milletvekiline sektörün durumunu anlatan mektup gönderdiklerini bildiren Başkan Tellioğlu, yazılan mektuplara şimdiye kadar herhangi bir cevap alamadıklarını kaydetti. ‘Özel Sektör İnşaat Müteahhitlerinin Öncelikli 5 Ana Sorunu’ başlıklı mektupta öncelikli olarak müteahhitlik mesleğine girişteki kuralsızlığa değiniliyor. Federasyonun talebi, müteahhitlik mesleğinin giriş çerçevesinin belirlenmesi ve bu çerçevede mesleğe girişin belli bir akreditasyona tabi tutulması. Milletvekillerinin yanı sıra Türkiye genelinde bulunan 100’e yakın büyük müteahhide de mektup gönderdiklerini aktaran Federasyon Başkanı Tellioğlu ve ekibi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kapısını çalmaya hazırlanıyor.