İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkmasının ardından hangi sektörler ve iş kollarının ön planda olacağını ntvmsnbc.com'a açıkladı.
Bilmaç, tüm Türkiye’yi kapsayacak kentsel dönüşüm sürecinde siyaset üstü karar verilmesi gerektiğini vurgulayarak, çimento sektörünün ve gizli kahramanlar olarak adlandırdığı müşavir ve mühendislerin çalışmalarının öne çıkacağını belirtti.
“Çimento başta olmak üzere demir-çelik ve tüm inşaat malzemeleri. Malzemenin yeşilliği üretim sürecinden başlıyor. Çevreye ne kadar zarar verdiğiniz, karbon salımına ne kadar negatif katkıda bulunduğunuz, bütün bunların değerlendirilmesi ile yeşil özelliği alınıyor. İnsan sağlığına etkisi ve uygulandığı yerde yaşanabilir kılması da artı puanlar. Bu özelliklere baktığınızda sektörde hemen değiştirelebilecek ürünler var. Bunlar boya, seramik, vitrifiye, armatür, ahşap malzemeler, aydınlatma, havalandırma sistemleri gibi, eve girdiğinizde gördüğünüz tüm uygulama malzemeleri, ince inşaat malzemeleri. Hepsi çok çabuk yeşile dönebilecek çevreci ürünler.
Ancak çimento, demir-çelik gibi kaba insaat malzemelerine geldiğinizde onların binaya değil çevreye etkisi ile aldığı yeşil sertifikasyonu, aslında kullanıldığı LEED ve BREEAM’e katkısını sağlayacak. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılıyor. Şu anda yurt içinde kullanılan çimentoda üreticiler proseslerini değiştiriyorlar. Hem kullanılan nihai ürünlerdeki kimyasal oranının düşürülmesi hem de üretim süreçlerinde yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanılması gibi. Aslında sektör topyekün bir çalışma içerisinde. Ancak şunu çok iyi bilmek gerekiyor. Malzeme üretim kaynağından uygulama alanına kadar gelen süreçte birçok uluslararası standartlara uyulmak zorunda. Bu sertifikalı ürünleri kullanan müteahhitler de projesinde belli standartları taaahhüt etmiş oluyor. Türkiye’de artık LEED sertifikalı binalar yapılıyor ve bu binalar yurtiçinde üretilmeye başlanan malzemelerle inşa ediliyor.”
“Müteaahitilik ve malzeme sektörü ciddi atılım yapacak ancak ben en önemli hamleyi bugüne kadar adı çok geçmeyen gizli kahramanlar, müşavir ve mühendislere veriyorum. Çok daha öne çıkacaklar ve aktif olacaklar. Kentsel dönüşüm mimari tasarım ve mühendislik çalışmasını getiriyor. Biz malzemeciler olarak projelerin gerektirdiği her türlü malzemeyi vermeye hazırız. Gelecek nesillere bırakılacak yaşanabilir bir çevre için çok önemli bir proje fırsatı yakalıyoruz.”
“Kentsel dönüşüm projelerini desteklemenin ötesine geçemedik, yasalaşma süreci sonrasında içerik ve ayrıntılar belli olduktan sonra netleşecek. Öncelikli olarak deprem gerçeği var. Kentsel dönüşüm sadece İstanbul için çıkmıyor, tüm Türkiye’yi kapsayacak. Afet Yönetmeliği’ne atıfta bulunarak, depremsellik nedeniyle ilk sırada yapılacak yerler İstanbul ve Ege’de. Bunun dışında yaşanabilir, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir şehirciliğin gelişmesi için kentsel dönüşüm sistematik olarak tüm Türkiye’de yapılacak.
Sağlıklı yasa çıkarsa, Türkiye için yapılmış en önemli planlama olacak. Ekonomik boyutuna dikkat çekmek gerekiyor. Çok büyük proje ancak nasıl fonlanacağı hakkında henüz bir netlik yok. Siyaset üstü karar verilmesi gerekiyor. Ev sahibi, “emsalin 4 katına satarım” dememeli, politikacılar da malzeme haline getirmemeli.”