Greenpeace'in yayımladığı, 'Fukuşima'dan alınan dersler' adlı rapor, geçtiğimiz yıl yaşanan Fukuşima nükleer felaketinin nedenlerine dikkat çekiyor...
Greenpeace, “Fukuşima’dan alınan dersler” adlı bir rapor yayımladı. Greenpeace’in nükleer konusunda önde gelen uzmanlarla birlikte hazırladığı rapor, başlıca olarak üç önemli noktayı ortaya koyuyor:
1) Japon yetkililer ve Fukuşima nükleer santralini işletenler, ciddi bir kazanın riskleri konusunda yaptıkları varsayımlar konusunda tamamen yanıldılar. Gerçek riskler biliniyordu ancak görmezden gelindi ve üzerinde durulmadı.
2) Büyük felaketlerle başa çıkma konusunda en hazırlıklı ülkelerden biri olarak bilinen Japonya’nın bile, büyük bir nükleer felaket karşısında yetersiz kaldığı ortaya çıktı. Acil durum ve tahliye planları insanları radyasyondan korumaya yetmedi.
3) Radyoaktif kirlenmeden uzaklaşmak için gerçekleştirilen tahliye çalışmaları yüz binlerce insanın hayatını değiştirdi. Bu insanlar, yeterli finansal destek olmadığı için yaşamlarını yeniden kuramıyor. Japonya, nükleer kazanın tüm maliyetlerinden işletici firmayı sorumlu tutan üç ülkeden biri. Ancak Japonya’da yükümlülük yasası ve tazmin programı gerektiği gibi işlemiyor. Kazanın üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen, kazadan etkilenen insanlar kaderine terkedilmiş durumda ve zararlarının çoğu da Japon halkının vergileriyle ödenecek.
Greenpeace Japonya Nükleer Kampanyası Sorumlusu Kazue Suzuki, “Bu kaza, öngörülebilir ve beklenen bir kazaydı. Buna rağmen yaşanmış olmasının nedeni, kar amacının insanlara tercih edilmiş olması. Japonya’da yetkililer hala yaşananlardan ders almayarak reaktörleri yeniden çalıştırmak için bastırıyor. İnsanların bir kez daha hükümetlerinin yaptığı hataların bedelini ödemesini istemiyoruz” dedi.
Dün de Greenpeace tırmanışçıları, Fuji Dağı’na çıkarak, Fukuşima felaketi için gönderilen binlerce mesajı zirveye taşımız ve ‘nükleersiz gelecek’ mesajı vermişti.