YTÜ'lü akademisyenler "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı"nın ve "kentsel dönüşüm" uygulamalarını eleştiren bir açıklama yaptılar.
Duyuru metni aşağıdaki gibidir:
“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı Hakkında Duyuru
Sürdürülebilir kentleşme ve hakça yaşanabilir kentler yaratmak üzere Yıldız Teknik Üniversitesi’nde şehir ve bölge planlama alanında emek veren ve aşağıda adları bulunan bizler, ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın ve kentsel dönüşüm adı altında yapılmış ve yapılabilecek olan uygulamaların kayıtsız şartsız savunucuları ve uygulayıcıları olmayacağımızı beyan ediyoruz.
Yakın dönemde açıklanan büyük projeler ve kentsel dönüşüm konusunda gündeme gelen yasal düzenlemeler toplumumuz açısından cok vahim sonuçlar doğurabilecek ve acilen ele alınması gereken bir durumla karşı karşıya olunduğunu ortaya koymaktadır. Bilgi birikimimiz ve deneyimimiz kuşkusuz, ülkemizin ve toplumumuzun hizmetindedir. Ancak hizmet anlayışımız asağıdaki ilkelere dayanır:
– Topluma ve kente karşı sorumluluklarımızın bilincinde olmak;
– Sosyal eşitlik ve adalet ilkelerinden ayrılmamak;
– Kültürel çeşitliliğe, çağlar içinden bugüne ulaşmış her türlü kentsel simgemize, sanata, doğal ve yapılı
çevre mirasımıza sahip çıkmak ve saygılı olmak;
– Bilim alanımızın temel ilkelerine, meslek etiğine uygun davranmak;
– Toplumsal ve bilimsel sorumluluklarımız doğrultusunda her türlü politika, kurumsal yapılanma, yasal
düzenleme, proje ve uygulamayı bu bilincin gerektirdiği eleştirel yaklaşımla sorgulamak ve gerekli uyarıları yapmak.
Bu anlayış çerçevesinde, ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nın gerek şehircilik ilkeleri, gerekse toplumsal eşitlik ve adalet ilkeleri açısından çok önemli eksikler, çelişkiler ve yanlışlarla dolu olduğunu açıklamayı görev biliyoruz. Mesleğimizin temel öğretisi insanların afet riskinden de korunmasını, can ve mal kayıplarını engelleyecek planlar ve programlar yapılmasını da içermektedir. Ancak, yasa önerilen bu haliyle şehircilik disiplinin bu temel öğretilerini karşılamaktan uzaktır Yasa taslağının, geçmiş eksikleri, çelişkileri, yanlışları deneyimlerden dersler çıkarılarak büyük bir titizlikle irdelenmeli ve doğurabileceği sakıncalar ayrıntılı bir biçimde ortaya konulmalıdır. Belirli bir zaman gerektiren içeriğe yönelik bu çözümlemelerden önce kamuoyuna aşağıdaki uyarıları yapmanın, bilim ve meslek insanı kimliğimizin gereği, etik ve toplumsal sorumluluğumuzun bir parçası olduğunu düşünüyoruz.
‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı’, doğrudan veya dolaylı olarak insan haklariını (mülkiyet hakkı, saglıklı çevrede yaşama hakkı, yeterli eğitim ve sağlık hizmeti alma hakkı, vb.) ihlal edebilecek içeriktedir. Katılım, şeffaflık, sağlıklı bilgi altyapısı gibi demokrasi kültürünün vazgeçilmez bileşenleri, ssürsürülebilirlik ve yaşanabilirlik ilkeleri yok sayılmaktadır. Oysa güvenli ve saglıklı yapı üretimini düzenleyen hukuki altyapının oluşturulması, süreçteki tüm yetkililerin sorumluluk üstlenecekleri bir sistemin kurulması, bu bağlamda yapı üretiminin her aşamasının standartlara ve kurallara uygunluğunu belgeleyen yapı güvenlik sertifikasını da içeren bir yasal duüenleme yapılması risk yönetiminin vazgeçilmez önkoşuludur. Öte yandan topluma karşı sorumlulukların bütüncül kayıplarımızın artabileceği ve dolayısıyla yasal düzenlemeler eliyle yeni afetlere sebep olunabileceği unutulmamalıdır
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Yrd.Doç.Dr. Ali Kılıç
Doc.Dr. Asuman Türkün
Prof.Dr. Ayse Nur Ökten
Dr. Aysegul Özbakır
Prof.Dr. Betul Şengezer
Yrd.Doç.Dr. Doruk Özügül
Dr. Ebru Seçkin
Yrd.Doç.Dr. Elif Örnek Özden
Dr. Emrah ALltınok
Yrd.Doç.Dr. Ercan Koç
Erhan Kurtarır
Dr. Esin Aktan
Gözdem Aysu
Dr. Gül Tüzün
Prof. Dr. İclal Dinçer
İrfan Emre Kovankaya
Kerem Ekinci
Yrd.Doc.Dr. Oya Akın
Dr. Senay Oğuztimur
Senem Kozaman
Dr. Tolga İslam
Dr. Töre Seçilmişler
Yrd.Doç.Dr. Tuba İnal Çekiç
Yrd.Doç.Dr. Yigit Evren
Prof.Dr. Zekai Görgülü
Prof.Dr. Zeynep Enlil”