Ünlülerin oteli kent müzesi oldu

Ödemiş'te 1927'de açılan tarihi Yıldız Otel müzeye dönüştürüldü. İlçenin zengin kültürel mirasını geleceğe taşıyacak müze 26 Şubat'ta açılacak.

Müzede eski başbakanlardan Adnan Menderes ve Şükrü Saracoğlu, şair Necip Fazıl Kısakürek, dev sanatçılar Safiye Ayla ile Zeki Müren’in de kaldığı özel oda ilgi görüyor

Ödemiş Belediyesi’nin Küçük Menderes Havzası’nın geçmişinin geleceğe taşınması amacıyla yaptırdığı Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nin resmi açılışı 26 Şubat’ta yapılacak. Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel müze statüsü için onay verdiği Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nin yörenin görsel tarihini oluşturduğunu belirterek, “Avrupa Müzeler Akademisi bizi kurucu üye olmamızı istedi. Bu tekliften kıvanç duyduk. İddialı çalışmalarımızla Ödemiş’in yıldızı parlayacak” dedi. Eski Başbakanlardan Adnan Menderes ve Rüştü Saraçoğlu, ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek, tanınmış şarkıcılar Safiye Ayla ile Zeki Müren’in de kaldığı özel oda müzenin önemli bir bölümünü oluşturuyor.

ÇEYİZ VE EFELER ODASI

Cumhuriyetin ilk otellerinden Ödemiş Yıldız Otel’in müzeye dönüştürülmesi için dönemin Belediye Başkanı Mahmut Badem’in başlattığı projeye Ödemişliler büyük destek verdi. 2009 yılında göreve gelen Başkan Bekir Keskin, yörenin ortak değeri kabul ettiği kent arşivi ve müzesi projesine sahip çıktı. Keskin, projeyi çok önemsediğini, halkın desteğinin de büyük taşıdığını belirtti. Yıldız, 26 Şubat’da açılışı yapılacak kent arşivi ve müzesini Yeni Asır Bölge Haberler Müdürü Ali Kayadibi’ne tanıttı.

Tarihi Yıldız Otel birbirinden tanınmış siyasetçi ve yazarları konuk etmiş. Otelde kalan birbirinden değerli isimler arasında eski Başbakanlardan Adnan Menderes, yine Ödemişli olan Türkiye’nin ilk Başbakanlarından Şükrü Saraçoğlu, dönemin Belediye Başkanı Mustafa Bengisu, şair-yazar Necip Fazıl Kısakürek, unutulmaz sanatçılar Safiye Ayla ve Zeki Müren ön plana çıkıyor. Bu isimlerin fotoğrafları odaların duvarlarını süslüyor. Yıldız Otel, geçmişten günümüze Ödemiş’in kültürünü yansıtan tüm objeleri barındırıyor.

Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde Ödemiş tarihi odası, Ödemiş’in yerel oturma odası, çeyiz odası, efeler odası, Ödemişli sanatçılar odası ile ilçenin mutfağının tanıtıldığı özel odalar var.
Sanatkarların kullandığı makineler, berber odası, tütün odası, çok sayıda fotoğraf ve el aletinin sergileneceği müzede en önemli bölümü kütüphane oluşturuyor. Buradaki kitapların bazıları tek nüsha ve akademisyenlerin araştırma yapabilmesi için arşivlenmiş.

Kitap, dergi, gazete gibi onlarca belge de bilgisayara yükleniyor.

DESTEK BEKLENİYOR

Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde sergilenecek tarihi değeri olan malzemelerin toplanması konusunda yöre halkından büyük destek gördüklerini, bu desteğin bundan sonra da sürmesini beklediklerini ifade eden Belediye Başkanı Bekir Keskin, artık yenisi bulunmayan her şeyi kabul ettiklerini söyledi. Keskin, şöyle konuştu: “Evlerde kullanılan ama artık günümüzde olmayan her türlü eski eşya, tren, sinema, otobüs biletleri, fotoğraf, diploma, belge, tapu gibi atalarımızdan kalanların kopyasını alıp müzede yaşatmak istiyoruz. Bağışlayanların isimleri müzede yer alacak.

Kısakürek’in şiirine ilham kaynağı oldu

Ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek’in İş Bankası müfettişiyken kaldığı Ödemiş’teki Yıldız Oteli, şairin Paris’te yazdığı “Otel Odaları” şiirine de esin kaynağı olmuştu. 1927 yılında açılan Yıldız Oteli, yazarın İzmir Ödemiş’e her geldiğinde uğradığı bir mekandı. O dönemin yöredeki en lüks ve popüler oteli olan Yıldız Oteli, Safiye Ayla, Zeki Müren, Adnan Menderes gibi sanat ve siyaset hayatının simalarını da ağırladığı kayıtlarda yer alıyor.

Mimar Mairo Efendi’nin eseri

Neoklasik mimarinin Ege’deki ilk örneği olan Yıldız Oteli, Sanayi-i Nefise Okulu mezunu bir mimar olan Mario Efendi’nin eseri. Bina yüksek tavanlı, sarkma floresanlı muhteşem bir lobiye sahip. Perdeler, kadife aplikler, aynalı dolaplar, halılar, simgeli karyolalar, konsollu aynalar Yıldız Oteli için özel olarak yapılmış. Otelin altında ‘Müzisyenler ve Çobanlar Kahvesi’ vardı. Arka tarafında ise en az otel kadar ihtişamlı, 1800’lerde yapılmış Keçecizade Hanı bulunuyor. Otelin, hanın yıkılan kısmına inşa edildiği belirtiliyor.

İlk sözlük kütüphanesi oluşturulacak

Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde 956 taşınır kültür varlığı ve 1162 adet matbu eser bulunuyor. Türkiye’nin ilk sözlük kütüphanesi burada oluşturulacak. Şu an müzede 367 adet sözlük var. En az 1000 adet farklı dillerden çeviri yapan sözlük bir araya getirilerek Türkiye’de bir ilk başarılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın