Taksim’de beton keyfi!

Belli ki Taksim projesi diyaloga açılmayacak.

Kadir Topbaş proje için, “İstanbullulara meydan keyfi yaşatacağız” demiş.

Kadir Bey’in keyfi yerinde görünüyor, çünkü Taksim için hazırlanan proje Anıtlar Kurulu’nun onayından geçmiş.

Projenin bu haliyle geçmesine gerçekten çok üzüldüm. Çünkü:
■ Taksim’in yayalaştırılmasına karşı değilim.
■ Ama proje bu haliyle bir beton deryası gibi duruyor. Meydanda beton döşemelerden başka hiçbir şey yok. Başkanın meydan keyfinden kastı, betonlar üzerinde umarsızca dolaşmak galiba.
■ Sivilleşme yolunda önemli adımlar atılan bir hükümet döneminde, Taksim’in göbeğine bir kışlayı yeniden ve adını da muhafaza ederek (Topçu Kışlası) kondurmanın mantığını anlamıyorum.
■ Taksim’e baş döndürecek, her köşesine keşfedecek ve keyif yapacak ilginç özellikler ekleyebilecek bir meydan tasarlanabilecekken üzerinde hiç çalışılmadığı, estetik veya yaşamsal bir kaygının gözetilmediği hissi veren projedeki ısrar gerçekten çok tuhaf.
■ Taksim’deki yegâne yeşillik olan Gezi Parkı’nın kışla içine hapsedilerek görüntü dışı kalacak olması ve artık Taksim’de derli toplu bir yeşil alan kalmayacak olması saçımı başımı yolduracak gibi hissettiriyor bana.
■ Topçu Kışlası’nın altına çok katlı otopark yapılacak olması Gezi Parkı’ndaki onlarca yıllık ağacın kesileceği gerçeğini şimdiden kabullenmemiz gerektiğini anlatıyor.
■ Yayaların otomobiller ve toplu taşıma araçlarına ulaşabilmek için inmek zorunda kalacağı tünelvari yapılarda gece güvenlik sıkıntısı yaşayacağımızdan endişe ediyorum. Bu duyguya kapılmamda en önemli etken, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi etrafında iki kez otoparka inip çıkmamdır. Bu tasarım da tıpkı o tasarım gibi yayalar için tasarlanmadığını o kadar açık ediyor ki.
■ Bu haliyle proje sanki sadece Topçu Kışlası’nı geri getirmek ve içine de AVM koymak için tasarlanmış gibi duruyor.

Bu ülkede Taksim’i dünya çapında ve gerçekten keyifli bir yer haline getirebilecek onlarca mimar varken ve Taksim bu kentin yaşam kültüründe bu denli önemli bir yere sahipken kusura bakmayın ama ben bu beton yığını projeyi kabullenmekte zorlanıyorum!

Etiketler

Bir yanıt yazın