Taksim Gezi Parkı Tescillensin

Mimar, şehir plancıları ve kentine sahip çıkan İstanbullular, Topçu Kışlası yapılması planlanan Taksim Gezi Parkı'nın kültür varlığı olması için tescil başvurusu yaptı.

Akademisyen, mimar, restoratör, şehir ve bölge plancısı, kentsel tasarımcı, sanatçı, yazar, sivil toplum gönüllüleri ve İstanbullular Taksim Gezi Parkının, Halil Paşa Topçu Kışlası için yok edilmesine karşı, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları’nı Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne parkın bir kültür varlığı olarak korunması için tescil başvurusu yaptı.

Taksim trafiğini yer altına indiren “Taksim’i yayalaştırma projesi” olarak tanıtılan ancak Taksim Platformu’nun “Taksim’i insansızlaştıracak” dediği proje kapsamında 1939’da yıkılan Halil Paşa Topçu Kışlası yeniden inşa edilmek isteniyor.

Kamusal, simgesel bir gezinti alanı

200 imzacı, Taksim Meydanı’nın tarihçesiyle kentlilerin ortak hafızasında anı mekânı olduğunu bu yüzden meydan ve çevresinin dikkatle korunması gerektiğini belirtti.

Başvuruda, şehirci- mimar Henri Prost’un 1939-1942 yılları arasında tasarladığı Taksim Gezi Parkı’nın törensel ve anıtsal bir alan olma özelliği ile önemli bir kamusal alan, erken Cumhuriyet döneminin kültür ve kent anlayışını temsil eden simgesel bir alan, döneminin kentsel tasarım anlayışına uygun olarak açık bir perspektif oluşturma düşüncesiyle aksiyel bir düzende tasarlanmış, ulu çınar ağaçlarıyla açık bir gezinti alanı olduğu belirtildi.

“1993’te kentsel sit alanı ilân edilen Beyoğlu ilçesi sınırları içinde bulunan Taksim Gezi Parkı’nın; yukarıda belirtilen nitelikleriyle T.C. Kültür Bakanlığı Kültür Ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu’nun ‘Taşınmaz Kültür Varlıklarının Gruplandırılması, Bakım Ve Onarımları’ ile ilgili ilke kararı gereğince, ‘toplumun maddi tarihini oluşturan kültür verileri içinde tarihsel, simgesel, anı ve estetik nitelikleriyle ve kent ve çevre kimliğine katkıda bulunan kültür varlığı niteliğindeki yöresel yaşam biçimini yansıtan yapılar korunması zorunlu yapılardır’ tanımlamasına dayanarak bir kültür varlığı olarak tescil edilmesini talep etmekteyiz.”
Taksim Platformu, kentliye söz hakkı vermeden uygulanmak istenen Taksim projesine karşı internet üzerinden imza kampanyası başlattı.

Etiketler

Bir yanıt yazın