Aydın, "Bugüne kadar Isparta Belediye Başkanı'nın yüksek mimar ve üyemiz olması nedeniyle yanlış yapmayacağına inancımız tam olduğu için Isparta'nın imarıyla ilgili gelişmeleri izlemedik ve müdahale etmedik.Gelinen bu aşamada gördük ki yanılmışız" dedi.
Mimarlar Odası Bölge Toplantısı, Eğirdir ilçesinde gerçekleştirildi. Eğirdir Merci Otel’de düzenlenen toplantıya, Antalya Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın, Mimarlar Odası Isparta Temsilcisi Merve Kuyu ile Burdur, Manavgat, Alanya, Serik, Kumluca, Gölhisar, Gazipaşa ve Bucak temsilcileri katıldı.
Osman Aydın, yaptığı konuşmada, üç ayda bir yapılan bölge toplantılarında oda çalışmalarının gözden geçirildiğini söyledi. Bu toplantıda Isparta’da imarla ilgili yaşanan son davaları ve bununla ilgili konuları görüştüklerini belirten Aydın, “Mimarlar Odası Batı Akdeniz Şubesi Antalya’dır. Burdur ve Isparta da bize bölgelerimizdir. Bu bölgelerdeki tüm imar hareketlerinde bilimsel ve teknik doğrular Mimarlar Odası tarafından destek olunur. Isparta’da Telekom alanının yerine otel yapılması ve Sümer Halı Fabrikası alanına Özel Bölge Hastanesi yapılmasıyla ilgili bilgileri paylaşmak için biraraya geldik” dedi.
Aydın, Mimarlar Odası’nın, değerinin altında bedellere satılan arazilere herhangi bir bilimsel ve teknik çalışma olmadan, yönetmeliğe ve şehircilik ilkelerine aykırı, halk yararına olmayan planlamayla mücadele eden bir kuruluş olduğunu söyledi.
Bu kapsamda daha önce de yüzlerce dava açtıklarını ve hukuka aykırı olduğu tespit edilen planların iptal edildiğini anlatan Aydın, “Bugüne kadar Isparta Belediye Başkanı’nın yüksek mimar ve üyemiz olması nedeniyle yanlış yapmayacağına inancımız tam olduğu için Isparta’nın imarıyla ilgili gelişmeleri izlemedik ve müdahale etmedik. Gelinen bu aşamada gördük ki yanılmışız ve müdahale etmek zorunda kaldık” dedi.
Telekom alanından örnek veren Osman Aydın, Isparta’da belediye tarafından hiçbir bilimsel çalışma yapılmadan, yatırımcıların istekleri doğrultusunda hareket edildiğini öne sürerek, “Toplum yararına olmadığı açıkça belli olan ve sadece bu parsel için inşaat yoğunluğu iki kat artırılarak kat serbestisi getirilerek, plan değişikliği yapılmış ve ticari alan, yani otel alanına dönüştürülmüştür” dedi.
Aydın, Telekom alanının satıldıktan sonra yoğunluğunun iki kat artırılması ve kat serbestisi getirilmesinin, kamu zararına olacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Bu işlemler parsel satışından sonra yapılmıştır. Oysa arsa kamulaştırılırken otel yapmak için kamulaştırılmamıştır. Arsa Ispartalının verdiği vergilerle resmi kurum alanı PTT alanı olarak kamulaştırılmıştır. Arsa satılırken bu süreç unutulmuş, kimin malı kime, hangi şartlarla satılmıştır- Bu yetmez gibi satıldıktan sonra iki kat inşaat izni verilmiş, değeri iki kat artırılmıştır. Acaba bu arsa plan değişikliği yapıldıktan sonraki, yani bugünkü haliyle satışa çıkarılsaydı, aynı paraya mı satılırdı düşünmek gerekir. Açıkça kamu zarara uğratılmış, yaratılan rant kamuya dönmemiş yatırımcının cebine girmiştir.”
Mimarlar Odası olarak hiçbir zaman yatırımcının karşısında olmadıklarını vurgulayan Aydın, ranta ve rantiyeye karşı olduklarını söyledi. Osman Aydın, kent halkı yararına olmayan, vatandaşın mülkiyetindeyken kamulaştırılan kamusal alanların rant alanlarına dönüştürülmesine ve yaratılan rantın bazı çevrelerce paylaşılmasına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini anlattı.
Aydın, kamu yararına aykırı düzenlemelerle ilgili hukuki yolları kullanmaya devam edeceklerini kaydetti.