Bursa’nın tarihi mirası dünya vitrininde

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ın 2014 yılında UNESCO tarihi miras listesine girmesi için çalışmalarını hızlandırdı

Kentteki meslek odaları, sivil toplum örgütleri, belediyeler, muhtarlar ve tarihi çarşıdaki örgütlerin desteğiyle oluşturulan Alan Başkanlığı çalışmalarını hızlandırıp, 1 Eylül 2012 tarihine kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurusunu yapacak. Hedeflerinin 2014 yılında dünya miras listesine girmek olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa’nın tarihi dünyanın sayılı mirasları arasına girecek” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ın UNESCO’ya üye olması için çalışmalarına hız verdi. Alan Başkanlık Kurulunu oluşturan Büyükşehir Belediyesi, eylül ayına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruyu teslim etmeyi hazırlanıyor. Kentin paydaşları ile ortak akıl çerçevesinde hazırlanacak rapor Bakanlığın denetlemesinden sonra Birleşmiş Milletler bünyesindeki UNESCO Tarihi Miras’ına aday olarak dünya vitrinine çıkacak.

Tayyare Kültür Merkezi’nde basın mensupları ile buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın her dönemde kültürlerin buluştuğu merkez olduğunu belirterek, “Bursa her zaman bilgelerin, tüccarların, orduların, fikirlerin, dinlerin buluştuğu bir merkez oldu. Bursa’da yerel dinamiklerle birlikte bu değerleri geleceğe taşıma konusunda Bursa’nın özgün kimliğini ortaya koymak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentin bu öz değerlerini ortaya koyma konusunda önemli çalışmalarla Türkiye’ye örnek oluyoruz. Bursa, 70 yıllık Cumhuriyet dönemi yapılarından, 700 yıllık Osmanlı dönemi yapılarına, 2 bin 300 yıllık surlardan 7 bin yıllık arkeolojik yapılara sahip önemli bir merkez. Bursa’da bu konuda boşluk bırakmıyoruz. Çalışmaların en güzel örneğini ortaya koyuyoruz. Tüm şehirlere de örnek konumda bulunuyor. Bursa, her yönüyle örneklerini veriyor. Bu şehrin yapılarının fiziki olarak ayağa kalkmasını yanın sıra bunların işlevselleştirilmesi için çalışıyoruz” dedi.

Bursa’nın Tarihi Mirası Dünya Vitrininde

Bursa’nın kültürünü, tarihi yapılarını dünyaya kazandırmak için her türlü girişime destek olduklarını belirten Altepe, UNESCO dünya mirası listesine girmeyi hedeflediklerini söyledi. Altepe, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“UNESCO dünya mirası listesine girmek, bizim en önemli amacımızdır. 2011 yılında 936 birim ve bölge ve şehir bu listeye girmeye başladı. Bizler de bunlardan biri olmak istiyoruz. Ülkemizde 10 civarında UNESCO ile tescillenen yerler var. İstanbul’un tarihi alanları, Kapadokya, Divriği Ulucamii, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Pamukkale, Safranbolu ve Truva gibi yerler bu listeye girmeyi başardı. Bursa’da ise kent merkezi olarak tüm kentin kalbi olan Hanlar Bölgesi de bu listeye aday. Sultan külliyesi ve700 yıllık Cumalıkızık ile UNESCO listesine girmek istiyoruz. UNESCO dünya mirası listesinde olmak çok önemli. Bu listede yer olmak bir ayrıcalığa sahip olmak anlamına geliyor. Dünya turizm firmalarını gündeminde olmak anlamına geliyor. Bu konuda teknik desteklerin UNESCO tarafından alınması imkanlarını bizlere sunmuş oluyor. Turizm potansiyelinin değerinin artması bizim öne önemli hedefimiz. Bursa bu listede en güzel yerlerde olmalı. Bursa kendini öne çıkarma konusunda kendi dinamiklerini iyi kullanmalı. İş dinamiklerine düşmüş oluyor. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Hedef 2014’de Listeye Girmek”

Sürecin Alan Başkanlığı görevinin Neslihan Dostoğlu’nun yaptığı süreci mutlu sonla tamamlamak istediklerini kaydeden Altepe, “Bizim hedefimiz 2012 yılı Eylül ayına kadar adaylık başvuru dosyası ile alan planlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’na alınmasını istiyoruz. 2014 yılında miras listesine girmeyi istiyoruz. Bursa’da bir güç var. Şimdiden sonra yapılan çalışmalar hedef noktalarına ulaşma konusunda bölge önemli turizm mekanlarından birisi olacak. El birliğiyle bu işi başaracağız” ifadelerini kullandı.

Başvuru 1 Eylül’de Bakanlıkta

Sürecin Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, önemli bir sürecin ilk adımını attıklarını belirterek, eylül ayına kadar başvuru dosyasını bakanlığa iletmeyi istediklerini söyledi. Mart ayında ilk toplantıyı yapacaklarını kaydeden Dostoğlu, “Büyükşehir Belediyesi Türkiye’den 10 alanın olduğu UNESCO dünya miras listesine girmek adına adaylık sürecini adımlarını atmaya hazırlanıyor. İlk adım 2000 yılında atılmıştı. 2009 yılında ciddi bir şekilde yeniden ele alınarak bugünlere gelindi. Yetki ve sorumluluk sahibi kurum ve kuruluşlarını STK, hak sahipleri, uzmanları alanları, yürütülmesi adına ortak kararlar alma doğrultusunda Bursa Alan Başkanlığı oluşturuldu. Alan yönetim planlaması ile aday dosyasını bakanlığa bu sene sunacağız. 2014 yılında UNESCO dünya miras listesine girmeyi hedefliyoruz” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın