Boğaziçi Köprüsü'nün bakım nedeniyle bir yıl kapanması ve yapılması planlanan 3. Köprü'nün oluşacak trafiğe çözüm olarak sunulmasına karşı Prof. Dr. Bayraktar, "3. Köprüye meşruiyet kazandırmaya çalışıyorlar" dedi.
2015’e kadar Boğaziçi Köprüsü’nün bir yıl bakım için kapanacak olması ve 3. Köprü’nün bu yüzden yapılmak zorunda olduğu iddiasına Prof. Dr. Bayraktar, “3. Köprü, Boğaziçi Köprüsü’ne alternatif olamaz, insanlar kandırılmak isteniyor” dedi.
Sabah Gazetesi’nden Hamdi Ateş’in “3. Köprü’nün Büyük Sırrı” başlıklı haberine göre, 1973’te yapılan Boğaziçi Köprüsü’nün en geç 2015’te bir yıllık bakıma girmesi gerekiyor. 3. Köprü’nün de bakım nedeniyle oluşacak trafiği rahatlatması için tüm tepkilere rağmen bir an önce yapılmasının planlandığı belirtiliyor.
3. Köprü’yü kapsayan Kuzey Marmara Otoyol Projesi ihaleye açılmış ancak kimse teklif sunmayınca Ulaştırma Bakanlığı, projeyi devlet bütçesiyle yapılacağını açıklamıştı.
Bilim insanları en başından beri 3. Köprü projesinin İstanbul’un trafik problemini çözmeyeceği gibi kentin doğal varlıklarını, ormanlarını, su havzalarını, tarım alanlarını ve yaşam alanlarını yok edeceğini söylüyor.
“3. Köprü nerede Boğaziçi Köprüsü nerede”
bianet’e konuşan emekli Yıldız Teknik Üniversitesi Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, 3. Köprü’nün Boğaziçi Köprüsü’nün bakım için kapalı olması halinde trafiği rahatlatacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığını, köprüyü bir an önce yapmak için meşruiyet zemini kazandırdığını söyledi.
Bayraktar, Boğaziçi Köprüsü’nün bakıma ihtiyacı olmasının anlaşılabilir bir şey olduğunu ancak yetkililerin bu ihtiyacın bir anda farkına varmalarının ve daha önce planlama yapmamalarının düşündürücü olduğunu söyledi.
“3. Köprü, Boğaziçi köprüsünün alternatifi olamaz. Hükümet yetkililerinin kendisi zaten 3. Köprü’yü İstanbul’un bağlantısını kurmak için değil transit geçişler için yapacaklarını söylemişti. Şimdi köprüyü yapmak için çeşitli gazetelere böyle haberler verip kafa karıştırmak isteniyor.”
Bayraktar, Sabah gazetesindeki haberin ortasındaki “3. Köprü’nün ihya edeceği araziler” linkinin, köprünün yapımında nasıl bir rant sağlanmak istendiğinin kanıtı olduğunu söyledi.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidara geldiğinde ilk defa bilim insanları ile bir araya gelerek Ulaştırma Alan Stratejisi Planı hazırladıklarını söyleyen Bayraktar, başta bunu çok önemli bir adım olarak gördüklerini ancak bu plana inisiyatiflerinin dışında 3. Köprü’yü eklemelerinin samimi olmadıklarını gösterdiğini belirtti.
Bayraktar, Anadolu ve Avrupa yakası arasında trafiği rahatlatmanın en sağlıklı yolunun deniz ulaşımının geliştirilmesi ve Marmaray projesinin bir an önce hayata geçmesiyle mümkün olacağını söyledi ve bir kez daha 3. Köprü’nün trafik sorununa hiçbir olumlu katkı sunmayacağını ekledi.