SALT Galata’nın açılış sergilerinden “Geçmişe Hücum: Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeolojinin Öyküsü, 1753-1914” ile aynı başlığı taşıyan kitap yayımlandı.
Editörlüğünü Zainab Bahrani, Zeynep Çelik ve Edhem Eldem’in yaptığı kitap, Türkçe ve İngilizce hazırlandı. Bir sergi kataloğundan ziyade, serginin kavramsal çerçevesi içindeki konulara, farklı ülkelerden araştırmacıların bakış açısını yansıtan yayın, SALT Galata (Dükkân) ve Robinson Crusoe 389’da, 80 TL fiyatla satışa sunuluyor.
Kitapta yer alan ve farklı disiplinlerden alanında uzman 15 araştırmacı tarafından kaleme alınan makalelerde; arkeoloji ve politika, ideoloji ve ulusal kimlik arasındaki ilişkilerin yanı sıra, kazılardan çıkarılan eserlerin popüler kültür üzerindeki etkisi de konu ediliyor. Sayısız anekdot ve ilginç olayın yer aldığı; ele alınan döneme ait resim, heykel, kartpostal, fotoğraf ve Osmanlı arşivlerinden belgelerle süslenen “Geçmişe Hücum” kitabı, modernitenin icat ettiği antik dünyaya yeni bir bakış açısı sunuyor.
“Geçmişe Hücum”; 1753’te Londra’da British Museum’un kurulması ile Evkaf-ı İslâmiye Müzesi’nin (Türk ve İslâm Eserleri Müzesi) 1914’te İstanbul’da açılması arasında geçen dönemde, Osmanlı topraklarında gerçekleştirilen arkeolojik faaliyetler, tarih yazımı açısından inceliyor. Arkeolojinin doğuşunu, Batılıların Doğu’ya dayattığı yabancı bir kavram veya tamamıyla Avrupa kaynaklı bir icat olarak değil, Avrupa ile Osmanlı dünyası arasındaki etkileşimden ortaya çıkan bir süreç olarak görüyor.