Atık Endüstri Malzemelerine İnovatif Çözümler: ROTOR Tasarım Kolektifi

SALT, 13 Ocak’ta Belçikalı tasarım kolektifi Rotor’u ağırladı.

Rotor grubundan Maarten Gielen ve Tristan Boniver tarafından gerçekleştirilen konuşmada tasarımcılar, Brüksel ve diğer Avrupa ülkelerinde son 5 yılda hayata geçirdikleri projeleri tartıştılar.

Atık malzemelerle çalışmanın kendileri için bir hobi olarak başladığını belirten konuşmacılar, öncelikle restorasyon halinde olan bir yapıya ait kullanılmış malzemeleri  toplamaya başladıklarını ifade ettiler. Sonrasında bu tarz projeler için müşteri arayışına girdiklerini anlatan grup, zaman içerisinde malzemeler için ayrı bir depo oluşturmak durumunda kaldıklarını ve bunu kendileri için profesyonel bir tasarım didiplini haline getirip, farklı endüstrilerden malzemelerin nasıl kullanılacağı üzerine araştırma yapmaya başladıklarını dile getirdiler.

Temporary Office ve Centredufestivalcentrum projelerinden söz eden tasarımcılar, Temporary Office projeleri için hem atık malzeme kullanıp hem de fabrikalardan malzeme kiraladıklarını ve bu malzemeleri ofisin ayakta kaldığı bir senenin sonunda fabrikalara teslime ettiklerini belirttiler. Bu projeler kapsamında tasarım süreçleri ve yaşadıkları zorluklara da değinen konuşmacılar çeşitli atık dönüşüm konularında deneyimlerini paylaştılar.

2010 Venedik Mimarlık Bienali Belçika pavyonu için tasarımlarından da söz eden grup, daha önce Beaux-Arts eserlerini sergilemek için inşa edilmiş olan yapıda Brüksel ve Belçika’nın çeşitli kentlerinden topladıkları malzemeleri yalın bir yaklaşımla bina içerisine yerleştirdiklerini ifade ettiler.

Son olarak OMA-Progress sergisinden bahseden tasarımcılar, serginin üretim sürecinde OMA’nın tüm arşivinin kendilerine açık olduğunu, ofise diledikleri gibi giriş yapabildiklerini, bu ortamda OMA’yı daha iyi tanıyıp, farklı bir bakış açısı geliştirdiklerini belirterek serginin oluşum süreci ve son ürüne dair bilgi verdiler.

Tasarım kolektifi Rotor ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın