Japonya nükleersiz geleceğe bir adım daha yaklaştı. With Shikolu Elektrik Güç şirketine ait olan Ikata 2 numaralı nükleer reaktörü çevirim dışı bırakıldı.
Japonya’da bulunun 54 nükleer reaktörden sadece beşi çalışıyor. Japonya’da nükleer reaktörlerden elde edilen elektrik %90 azaldı. Bu çarpıyı azalmaya rağmen Japonya’da kara kışın ortasında elektrik sıkıntısı yaşanmıyor.
Fukuşima’da yaşanan nükleer felaketten sonra hem felaketin yaşanmasına sebep olan koşullar hem de alternatif enerji kaynakları üzerinde derince düşünmeye başladılar. Greenpeace Akdeniz, Fukuşima’da yaşanan nükleer felaketten sonra nükleer santral işleten santraller şirketler ve regülatörler mercek altına alındığına dikkat çekiyor.
Japonya’da başlayan tartışmaların merkezinde nükleer santral işleten şirketlerin politikacılarla olan yakın ilişkileri, şirketlerin ekonomik çıkarlarını ön planda tutmaları sonucu güvenlik standartlarına yeterince önem vermemeleri ve nükleer güvenlik komisyonunda yaşanan yolsuzluk skandalları. Komite üyeleri reaktörün güvenlik kontrolleri ve stres testi esnasında nükleer sanayiden para kabul etmesi bulunuyor.