“Üçüncü köprüyü kamunun yapması son tercihimiz”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı ekonomideki ve bütçedeki gelişmeler ile 2012 yılına ilişkin beklentilerini bir basın toplantısıyla anlattı.

Bakan Şimşek, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin, 2012’nin ilk yarısı için 6 aylık enflasyon oranında yani 6.79 zam alacağını söyledi. Memur emeklilerinin ise memurlarla yapılacak topsu sözleşmeye göre zam alacaklarını belirtti. Şimşek, üçüncü köprüyü kamunun yapmasının en son tercihleri olduğunu vurguladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı ekonomideki ve bütçedeki gelişmeler ile 2012 yılına ilişkin beklentilerini bir basın toplantısıyla anlattı. Şimşek, 2011 yılının dünya için iyi başladığını ancak ikinci yarıdan itibaren Avro bölgesindeki kamu borç krizinin etkisiyle dünya büyümesinin zayıflama sürecine girdiğini söyledi.

2011’de dünya büyümesini gelişmekte olan ülkelerin sürüklediğini; bunun da bu ülkelerdeki iç taleple sağlandığını vurguladı. 2012 yılında bu ülkelerde iç talebin bir miktar gerileyeceğini, Avro bölgesindeki borç krizinin büyümeyi sınırlaması nedeniyle dünya ekonomisinin 2012 yılında 2011’in altında büyüyeceğini anlattı. ABD’den reel ekonomiye dair gelen olumlu rakamların ise iyimserliği artırdığına işaret etti. ABD’de başlayan olumlu eğilimin devam etmesi temennisinde bulundu.

İŞSİZLİKTE ARTIŞ EĞİLİMİ YAVAŞLAMAYA İŞARET EDİYOR

Bakan Şimşek, Türkiye’nin ise 2011 yılını çok güçlü bir performansla , dünyanın neredeyse iki katı düzeyinde, yüzde 8 büyümeyle kapattığını söyledi. Bunun beraberinde güçlü bir istihdam artışı getirdiğini kaydeden Şimşek, bugün açıklanan yüzde 9.1’lik işsizlik rakamının son 10 yılın en düşük rakamlarından biri olduğunu belirtti. Bunun mevsimsellikten arındırıldığında işsizlikte bir miktar artış eğilimi göründüğünü ifade eden Şimşek, “Bu da ekonomide yavaşlamaya işaret ediyor” dedi.

2011’de cari açığın ciddi şekilde artarak GSYİH’nin yüzde 10’u civarına yükseldiğini anımsatan Şimşek, alınan önlemler ve TL’de yaşanan değer kaybı ile kredi artışının, iç talebin makul düzeylere gerilemesiyle cari açığın da daha makul seviyelere geleceğini tekrarladı.

Kur ve vergi artışlarının etkisiyle enflasyonun da yükseldiğini ifade eden Bakan Şimşek, yılın sonuna doğru enflasyonun da Merkez Bankası hedefleri ile uyumlu seviyeye gerileyeceğini vurguladı.

TEMELLER SAĞLAM

Kamu borç stoku, bankacılık sektörü açısından bakıldığında Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunun altını çizen Şimşek, olası şoklar karşısında gerekli önlemleri alacak siyasi istikrarın da varlığına işaret etti.

AFFIN NET ETKİSİ 5-6 MİLYAR

2010 yılında 40.8 milyar olan bütçe açığının, 2011 yılında yüzde 56.5 oranında azalarak 17.4 milyar TL’ye gerilediğini açıklayan Şimşek, “Bütçe gelirlerimiz yüzde 16.4 arttı. Bunda yeniden yapılandırmanın da etkisi oldu ama geçmiş yıllarda da borç stokunun tahsiline yönelik adımlar atarak, tahsilat yapıyorduk. Dolayısıyla bunu çıkardığımızda yeniden yapılandırmadan gelen net etkinin 5-6 milyar TL civarında olduğu görülüyor” dedi.

Yapılandırmayı proaktif şekilde tanıttıklarını ve bunun sonucunda 2011 yılında 13.3 milyar TL tahsilat yaptıklarını belirten Şimşek, 2012 tahminlerinde de bir değişiklik olmadığını vurguladı. Yapılandırmada ödemelere ilişkin yeni bir kolaylık olup olmayacağı sorusuna ise Şimşek, bunun Meclis takdiri olduğunu vurguladı. Ancak bu tür uygulamaların olmaması gerektiğinin altını çizerek, “Belki mücbir sebep ilan edildiğinde, Van depremi, Libya alacakları, gibi öngörülemeyen afetler, savaşlar durumuyla sınırlı olmak üzere Bakanlar Kurulu’na ilave imkan tanıma yetkisi verilebilir” dedi.

2011 yılında bütçe ödeneklerine ilaveten 11.1 milyar ödenek aktardıklarını anlatan Şimşek, ilave ödeneğin ulaştırma, eğitim, sağlık ve Van depremi gibi alanlara harcandığını söyledi. Van’ın yeniden yapılandırılması için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına 2 milyar aktardıklarını belirtti.

RADİKAL TEŞVİKLER GELİYOR

Bakan Şimşek, yeni teşvik sistemi ile çalışmaların sona geldiğini söyledi. Cari açığı azaltmaya yönelik radikal önlemler öngördüklerini belirten Şimşek, yeni teşvik sisteminin büyümedeki aşağı yönlü riskleri sınırlayabileceğine dikkat çekti.

KÖPRÜYÜ KAMUNUN YAPMASI SON TERCİHİMİZ

Şimşek’e, Ulaştırma Bakanı’nın Üçüncü köprünün devlet tarafından yapılacağı açıklamaları anımsatılarak, bütçede bunun için ödeneğin nereden bulunacağı soruldu. Şimşek, ülkenin bütçe performansının, mali anlamda manevra alının ortada olduğunu belirterek, “Öncelikli tercihimiz kendini finanse eden projelerin özel sektör eliyle yapılması. Bu olmaz ise ikinci tercihimiz kamu- özel sektör eliyle yapılması. Son tercihimiz ise kamunun yapması” dedi.

Şimşek, köprüyle ilgili 2012 bütçesinde bir ödenek olmadığını belirtirken, 2-B’den gelecek paranın ağırlıklı olarak kentsel dönüşüme aktarılacağını vurguladı. Şimşek, “2B’den para gelsin, köprüye aktaralım, diye bir düşüncemiz yok” dedi.

Bütçede öngörülemeyen bir harcama ortaya çıkarsa bunun için ya bazı giderlerin kısılarak ödenek yaratılacağını ya da yeni gelir yaratacaklarını belirtti. Ancak üçüncü köprü için henüz erken olduğunu belirten Şimşek, “Şimdilik bir niyet ifade ediliyor. Detaylar daha sonra konuşulur” karşılığını verdi.

TOPLU SÖZLEŞME

Memurlara toplu sözleşme yasasının hükümet iradesinde bir konu olduğunu belirten Şimşek, “Memurla tek tip sözleşme mi yapılır, hizmet kolları bazında mı yapılır; bunu hükümet değerlendirir. Bunu Kalkınma Bakanlığının, Maliye’nin ya da Hazine’nin görüşü olarak sunmak doğru değil” dedi.

EMEKLİ ZAMMI

Bir gazetecinin İntibak Yasasının 2013 yılında yürürlüğe gireceğini anımsatarak; ‘işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin 2012 yılı maaş artışının 2011 yılı ikinci yarı enflasyonu olan yüzde 6.79’ oranında mı olacak,sorusuna ise Şimşek, yasalarda olduğu gibi işçi ve memur emeklisinin enflasyon oranında zammının maaşlarına yansıyacağını söyledi. Memur emeklisinin ise memur maaş artışına göre zam alacağını vurguladı.

ŞİRKETLERDEN BASİRETLİ OLMALARINI BEKLİYORUZ

Bakan Şimşek, elektrikte üretim ve dağıtım özelleştirmeleri konusunda kararlı olduklarını, bunu reform olarak gördüklerini söyledi. “Herşey planladığımız gibi olsaydı elimizde elektrik dağıtım şirketi olmayacaktı. Şirketlerimizden de aynı basireti bekliyoruz” dedi.

Şimşek, enerjide yatırımı, kayıp kaçağı kamudan alıp özel sektöre vermek istediklerini, burayı b ir reform alanı olarak gördüklerini tekrarladı. Dicle Elektrik’te zararın neredeyse 1 milyar TL olduğunu belirterek, “Eskiden KİT’ler vardı, zarar ederdi. Yeni dönemde enerji de yeni zarar alanına dönüştü. Maalesef kamu tahsilatta, kayıp kaçakta özel sektör gibi yaklaşamıyor. Sattığı elektriğin parasını bile toplayamıyor. Bune reform olarak görüyoruz; hem dağıtımı hem üretimi birlikte götürmek istiyoruz” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın