Emek Sineması ve Cercle d'Orient çevresinin mülk sahibi Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK) sessizliğini bozdu.
Emek Sineması ve Cercle d’Orient çevresinin mülk sahibi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkilileri, kendilerinin yalnızca mülk sahibi olduklarını, sözleşmeyi iptal edemeyeceklerini, asıl muhatabın Anıtlar Kurulu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğunu belirttiler. Açıklamada, SGK’nin mahkeme sürecine göre hareket edeceği ve beklemede olduğu vurgulandı.
Proje sahibi Kamer İnşaat, geçen günlerde projenin detaylarını kamuoyuyla paylaşarak ilk adımı atmıştı. Biz de sürecin önemli bir aktörü olan SGK’ye konuyla ilgili sorular yönelttik. Ancak yönelttiğimiz soruların yalnızca bazılarının yanıtını alabildik. Sözleşmedeki kira bedelini açıklamayan SGK, sözleşmeyi iptal etme olasılığının söz konusu olmadığını belirtti. Yetkililer, kurum açısından böyle bir kararın tek yanlı alınamayacağını, işi alan firmanın, Kamer İnşaat’ın da mahkeme süreci doğrultusunda hukuki hakları olduğunu belirttiler.
Cercle d’Orient, İskentinj Apartmanı, Melek Apartmanı, Emek, İpek ve Rüya sinemalarını kapsayan yapı adasına öngörülen projeyi ise konunun uzmanları eleştirmiş “Bir kültür yönetimi skandalı” olarak nitelemişlerdi.
Kamer İnşaat ruhsat başvurusu yaptıktan sonra kiracıların yapı adasını boşaltması sonrası inşaata başlayacak. Ancak, SGK, kültür mirası olan bir kamu bölgesini, bir müteahhite, bir yatırım şirketine kâr odaklı projelendirmesi için neden teslim ediyor? SGK’den yapılan açıklamada, tarihi eserlerin uzmanlık alanları olmadığı, kurum olarak sadece mülk sahibi oldukları, bu durumda asıl karar mekanizması ve asıl muhatabın Anıtlar Kurulu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğu belirtildi.
Yetkililer, yanıtı günlerdir kamuoyundan netleşemeyen “Kamer İnşaat ile SGK hangi tarihte, kaç yıllığına sözleşme yaptı? Sözleşme ne zaman yürürlüğü girecek?” sorusunu ise şöyle yanıtladılar:
“1993’te Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü varken Kamer İnşaat ile bir sözleşme yapılmıştı. O sözleşme, 25 yıllık “yap-işlet-devret” sözleşmesidir. Sözleşme, inşaat süreciyle başlar, ancak inşaat süreci henüz başlamadığı için sözleşme de başlamadı. O günden bu yana yapılan başka herhangi bir sözleşme yok. 25 yıllık süreç, proje bütün prosedürlerden geçtikten sonra, inşaat başlar başlamaz devreye girecek.”
Peki, şu gelinen noktada, SGK nasıl bir tutum takınıyor?
“2008’de ise Kamer İnşaat, Emek Sineması ve Cercle d’Orient çevresi için SGK’ye bir proje sundu. Bu proje 2010 Avrupa Kültür Başkenti projelerine yetişsin diye bizim kurumumuza sunuldu. Kurum da önerilen proje için Anıtlar Kurulu’ndan onay alınması durumunda destekleyeceğini belirtti. Firma, Anıtlar Kurulu’ndan onay aldı. Proje, Beyoğlu Belediyesi ve ilgili kurumlara da sunuluyor ve kabul ettiriliyor. Biz de kurum olarak mahkeme sürecine göre hareket edeceğiz. Kuruma, resmi yoldan mahkemeden herhangi bir karar henüz iletilmedi. Beklemedeyiz.”