2002 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü'nü ve 2009'da AIA Altın Madalyası’nı kazanan ilk Avustralyalı olan Glenn Murcutt, Japan Art Association tarafından her yıl verilen bir ödül olan Praemium Imperiale Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü.
Ödül açıklamasında “kariyerini Avustralya’nın iklim koşullarına ve geleneğine dayanan mütevazı, çevreye duyarlı yapılar tasarlamakla geçiren zamanının ötesinde bir mimar” olarak tanımlanan Murcutt, Praemium Imperiale’i kazanan ilk Avustralyalı oldu. Açıklamalar “Aborjinlerin ‘toprağa hafifçe dokunun’ ifadesini tekrarlayan mimarisi, doğayla uyumlu şiirsel bir güzelliğe ve hafifliğe sahipken, aynı zamanda modernist rasyonalite ve ekolojik bilgelik saçıyor” ifadeleriyle devam ediyor.
Praemium Imperiale Ödülü Hakkında
Her yıl düzenlenen ve “Nobel Ödülleri kapsamına alınmayan dallara” erişmeyi hedefleyen küresel sanat ödülü, bu yıl mimarlık, resim, müzik ve heykel dallarında seçilen kazananların her birine 100.000 £ ödül verecek. Geçen yıl dağıtılacak ödüller, pandemi koşulları sebebiyle iptal edildi. Bu sebeple en son 2019 yılında düzenlenen Praemium Imperiale Ödülü’nü mimarlık dalında Amerikalı ikili Tod Williams ve Billie Tsien kazandı. Önceki yıllarda dağıtılan mimarlık ödülleri sahipleri arasında Frank Gehry, Renzo Piano, Richard Rogers, Jean Nouvel, Norman Foster, Rem Koolhaas ve Zaha Hadid yer alıyor.
Glenn Murcutt’ın yanı sıra Amerikan çellist Yo-Yo Ma bu yılki müzik dalında Praemium Imperiale’i kazanırken, Brezilyalı fotoğrafçı Sebastião Salgado resim dalında ve Amerikalı sanatçı James Turrell heykel dalında ödül aldı.
Glenn Murcutt Hakkında
1936’da Avustralyalı bir ailenin çocuğu olarak Londra’da dünyaya gelen Murcutt, beş yaşında Avustralya’ya taşındı. Sydney Teknik Koleji’nde mimarlık okudu ve 1962’de Wahroonga’da pavyon benzeri bir ev tasarladı. 1969’da stüdyosunu kurdu ve 1974’te inşa edilen Marie Short House dahil olmak üzere Avustralya’da bir dizi ev tasarladı. Murcutt’ın son projeleri arasında Melbourne’deki Avustralya İslam Merkezi ve Batı Cambewarra’daki Arthur ve Yvonne Boyd Eğitim Merkezi kompleksi yer alıyor.
Ödülün açıklamalarında Murcutt’ın bilgisayarsız -yazılımlara güvenmeden- çalıştığı, eskizler üzerinden tasarım yaptığı, tasarımlarında taviz vermemek adına tek başına çalıştığı ve tasarım sorunlarına içgüdüsel olarak çözümler bulmayı tercih ettiği bilgilerine yer veriliyor ve Murcuttun’ın sözlerinin alıntısı ile tamamlanıyor:
‘’Ben bir yaratıcı değil kaşifim; her harika yapı zaten oradadır fakat keşfedilmeyi bekler. Onlar yaratılmamıştır.’’ -Glenn Murcutt