Avrupa'da popüler olan ve giderek dünyanın geri kalanında da dikkat çeken lamine ahşap çeşitleri dayanımı, görünümü, işlenebilirliği ve sürdürülebilirliği ile öne çıkıyor.
Lamine ahşap sistemlerine olan ilginin ve talebin dünya çapında artması, geleneksel yöntemlerin yaygınlaşmasının yanı sıra bu yöntemlerin alternatiflerinin/geliştirilmiş versiyonlarının ya da tamamen yeni sistemlerin keşfedilmesinin önünü açıyor. Bu yazı serisi, lamine ahşap türlerinin üretim metotları, maliyetleri, gerekli işgücü, birbirlerinden farkları, bu farkların avantaja veya dezavantaja dönüştüğü noktalar üzerinden açıklamak amacı taşıyor.
Yazı serisinin birinci bölümü geleneksel ve gelişmiş geleneksel kategorisine dahil edebileceğimiz CLT (cross laminated timber, çapraz lamine ahşap) malzemesinin özellikleri ve karşılaştırmasını içeriyor.
İlk olarak İsviçre’de icat edilen çapraz lamine ahşap, 1990’larda Avusturya’da daha da geliştirildi. Genel lamine ahşaptan farklı olarak, CLT üretimi sırasında levhalar istenen kalınlığa ulaşılana kadar birbirine dik katmanlar halinde istifleniyor, bu da her iki yönde yapısal sertlik sağlıyor, çekme ve basınç dayanımına sahip. Genellikle üç, beş veya yedi -simetrik stabilitenin sağlanması adına tek sayılar- katman bulunuyor. Katmanlar yapıştırma işleminin ardından sıkıştırılıyor ve kurumaya bırakılıyor. Temelde 2,4-4,0 m yüksekliğe ve 12,0 m genişliğe kadar muazzam boyutlara ulaşabilen levhalar üretilebiliyor.
Avantajlar
Dezavantajlar