Dünyanın En Büyük Ahşap Strüktüre Sahip Çatılarından Biri: Ariake Gymnastics Centre

Dünyanın en büyük ahşap çerçeveli çatılarından biri, Nikken Sekkei tarafından tasarlanan Tokyo'daki Ariake Gymnastics Centre'ın üzerini örtüyor. Tokyo'nun Koto City'deki merkezine kısa bir mesafede bulunan yapı, ilk olarak 2019'da açıldı ve artistik, ritmik jimnastik, trambolin, Boccia için kullanıldı.

Eski bir kereste depolama alanının bulunduğu kanalın yanında yer alan yapı, ahşap malzeme kullanımının geleneksel Japon mimarisindeki merkeziliğini tekrarlıyor. Yapı genelinde yaklaşık 2.300 metreküp sürdürülebilir kereste kullanılmış.

Tabanından itibaren, yapının ters çevrilmiş piramit formu, aşağıdaki alanı korumak için yukarı doğru uzanıyor ve yatay ahşap plakalardan oluşan kademeli bir kaplama ile içerideki oturma düzeninin şeklini ifade ediyor.

Japon mimarisinde bulunan veranda benzeri bir alan olan geleneksel bir engawa‘ya atıfta bulunan salon, iki çelik dikey destek ile tanımlanıyor. Biri merkezdeki girişleri çevreleyen dikey ve diğeri çatı yapısının kenarını destekleyen açılı çelik destek.

Çatı strüktürü, merkezin çelik sütunları arasında 90 metrelik bir mesafeyi geçen, Nagano ve Hokkaido eyaletlerinden gelen, karaçam kullanılarak yapılan bir dizi büyük, kemer şeklinde tutkallı lamine ahşap ahşap kirişlerden oluşuyor.

“Hem yangına dayanıklılık performansı hem de yapısal dayanıklılık elde etmek için çok sayıda küçük eleman içeren kafes kirişler yerine, yüksek ısı kapasitesine sahip büyük tutkallı lamine ahşaptan tek parça basit bir yapı benimsedik.”

Bu çatı yapısına bağlı çelik gergiler, 12.000 seyirciyi ağırlayabilen, yapıştırılmış lamine ahşap tribünlerin üzerinde, arenanın aydınlatma sistemini destekliyor. 2020 Olimpiyat Oyunları’ndan sonra geçici oturma yerleri kaldırıldığında bu sayı azalacak.

Oluklu çelik bir çatı, arenanın kendine özgü dalgalı çatı şeklini oluşturmak için aşağıdaki ahşap kirişlerin şeklini takip ederek yapının üzerini örtüyor.

2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları ve Sürdürülebilirlik Teması

Şili’de Uçurumun Kenarında Bir Ev

 

Etiketler

Bir yanıt yazın