İstanbul’un bisiklet haritası

Harita şimdilik Sultanahmet, Beyazıt, Eyüp, Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli'deki bisiklet kullanmaya uygun yolları gösteriyor.

İstanbul bisiklet haritası aslında Selva Gürdoğan ve Gregers Tang Thomsen çiftinin mimarlık ofisi Superpool çalışanlarının ortak projesi. Ofisteki Mustafa Bulgur, Marta Marszal ve Matthias Poen bisiklet kullanılabilecek yolları belirlemek için bisikletleriyle İstanbul’u karış karış dolaşmışlar. Sonuçta 7 tepeli İstanbul’un en az yüzde 5 eğimli yollarından oluşan bisiklet güzergahlarını belirlemişler. Yani Zeytinburnu’nda oturan ve Mecidiyeköy’de çalışan biri, trafiğe takılmadan ve toplu taşıma araçlarının kalabalığına karışmadan, hatta İstanbul’un güzelliklerini temaşa ederek işine gidip gelebilir. İstanbul bisiklet haritası şimdilik Sultanahmet, Beyazıt, Eyüp, Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli’deki bisiklet kullanmaya uygun yolları gösteriyor.

Selva Gürdoğan, ilk etapta öğrencilerin yoğun olduğu semtleri ele aldıklarını söylüyor. Gürdoğan, şehir yöneticilerinin bu zamana kadar İstanbul’un engebeli coğrafi yapısından dolayı bisiklet kullanımı için uygun bir şehir olmadığı kanısında olduğunu söylüyor. Bu sebeple bisiklet kullanımını teşvik edecek projelerle pek ilgilenmemişler. Gürdoğan, hazırladıkları haritayla yöneticilerin kanaatini yıkmak istediklerini söylüyor. Aslında bisiklet kullanımı için İstanbul’un coğrafi yapısı değil trafiği büyük problem. Çünkü yollarda bisiklet şeridi yok, üstelik kaldırımlara araba park edildiği için bırakın bisikletliyi, yayalara bile yürüyecek yol kalmıyor. Gürdoğan, “Bisiklet kullanıcıları için eğim veya tepeler değil, olsa olsa trafik problem.” diyor. Superpool Mimarlık Ofisi hazırladığı haritayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunacaklar. Bisiklet satıcılarına ve tamircilerine de bu haritalardan verilecek.

Bisikletliysem günahım ne?

Gregers Tang Thomsen, mimar olarak yaşadıkları şehrin sorunlarına karşı sorumluluk taşıdıklarını düşünüyor. Daha önce de dolmuş haritası yapmışlardı. Dolmuş güzergahlarını ve biniş noktalarını gösteren harita şehrin yabancıları için büyük bir kolaylık sağladı.

Bisiklet sevdalılarının bir araya geldiği Pedal Sesi Bisiklet Hareketi sözcüsü Gizem Altın, bu haritayı heyecanla karşılamış ama bazı endişeleri var. İstanbul’da bisikletle toplu taşıma araçlarına binilemiyor. Altın, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi otobüslerin ön veya arkasına bisiklet yerleştirilebilecek yerlerin yapılmasını istiyor.

Selva Gürdoğan, bisiklet haritasını şehir insanının kovuldukları sokaklarına sahip çıkması için hazırladıklarını vurguluyor. Zaten Türk kültüründe sokaklar bir yaşam alanıdır. Halı yıkanır, iki sandalye-tabure atılır çay-çekirdek eşliğinde sohbet edilir, elişi yapılırdı. Sokaklardaki yaşam meydanlara ve parklara kaydırıldı. Ama meydanlar; törenler, parklar, hafta sonları dışında boş. Gürdoğan, “Bu da gösteriyor ki biz meydan toplumu değiliz. Bisiklet, şehir sokaklarını geri kazanma, araçların tekelinden çıkarma hareketinin bir parçası.” diyor.

Bisikletliler için trafik kuralları

Bisiklet haritasında yalnızca İstanbul’da bisiklet kullanabileceğiniz yollar gösterilmiyor. Bisikletliler için trafik kuralları, bisiklet tamircilerinin ve spor kulüplerinin irtibat bilgileri de yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın