İTÜ Endüstriyel Tasarım Toplantıları’nın 12.si yoğun bir izleyici katılımıyla 16 Aralık’ta İTÜ Taşkışla’da gerçekleştirildi.
Sempozyum Alpay Er’in açılış konuşmasıyla başladı. Er Finlandiya’daki tasarımcılar ile birlikte üçüncü büyük etkinliklerini düzenlediklerini ve 2012’de Helsinki’nin Dünya Tasarım Başkenti olarak seçildiğini belirtirken, 2013’te ise İstanbul’un “Dünya Tasarım Zirvesi”ne ev sahipliği yapacağını bildirerek “Design Dialects” başlıklı tanıtım videosunu sundu.
Sonrasında söz alan İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Orhan Hacıhasaoğlu da 1990’lardan beri süren bu toplantılar kapsamında katılımcılar ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Sempozyum kapsamındaki ilk konuşmacı Eero Holstila, Helsinki’nin Dünya Tasarım Başkenti olma sürecini, arkasındaki motivasyonu ve bu kapsamda yapılacak etkinlikleri anlattı. Holstila Finlandiya’nın ekonomik tarihinden söz ettikten sonra, ülkedeki ekonomik gelişme çerçevesinde İstanbul ile karşılaştırılacak kadar olmasa da Helsinki ve çevresinde Avrupa Birliği ülkeleri kriterlerine göre hızlı bir kentleşme sürecinin yaşandığını ve bu durumun önemli potansiyaller taşıdığını ifade etti. 2008’deki küresel ekonomik kriz sonrası Helsinki’nin Dünya Tasarım Başkenti olması için çalışmaların başladığını ve uzun bir süreç sonunda programın tamamlandığını belirten konuşmacı program çerçevesinde gerçekleştirilecek sergiler, atölyeler ve toplantılara dair bilgi verdi. Helsinki Dünya Tasarım Başkenti 2012 ile daha fazla bilgiye ve etkinlik takvimine buradan ulaşabilirsiniz.
S.E.O.S Design’ın kurucu ortaklarından, tasarımcı Antti Pitkanen ise endüstri ve üniversite ortaklığının örneklerinden birisi olarak, farklı bir bakış açısıyla ortaya çıktığını ifade ettiği Aalto Üniversitesi ile gerçekleştirilen Aalto Design Factory’yi tanıttı.Aalto Design Factory hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Özlem Er ile Fulden Topaloğlu tarafından hazırlanan konuşmada ise Türkiye’nin endüstriyel tasarım tarihi, 1990’lardan sonra gelişen tasarım yönetimi ve tarihi, tasarım aktiviteleri ve ödüllerinden söz edilirken, çeşitli endüstri ürünleri firmalarının tasarımcıları ve ürünleri üzerinde duruldu.
Son olarak Marimekko markası için tasarımcı olarak görev alan Erja Hirvi, kendi tasarımları üzerinden, başlangıcından son ürüne kadar tasarımlarını hangi yöntemlerle gerçekleştirdiğini izleyicilere aktardı. Marimekko’nun tasarım kültürünü devam ettirdiğini belirten Hirvi, doğada ve çevresinde gördüklerini tasarımlarına aktarmaya özen gösterdiğini belirtti.