Baba evi yine hayat buluyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin çocukluğunun geçtiği Makedonya'daki Kocacık Köyü'nde bulunan evin yeniden inşa edilerek 'anı evi' haline getirilmesi için talimat verdi.

Günümüze sadece temelleri ulaşan ve daha önce başlanılan rekonstrüksiyonu proje aşamasında kalan ev, çevre düzenlemesi ile birlikte tarihi dokuya uygun olarak yeniden inşa edilecek.

İhale aşamasında
Ali Rıza Efendi’nin Arnavutluk sınırına yakın Jupa ilçesi Kocacık Köyü’ndeki evinin, ‘anı evi’ olarak yeniden düzenlenmesi için 2009 yılında Makedonya tarafından proje hazırlandı. Ancak başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Türk yetkilileri projenin ‘bilimsel yönüne’ itiraz ettiler. Bunun üzerine, çalışmalar yarım kaldı.

Geçen eylül ayında Makedonya’ya resmi bir ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan, evin rekonstrüksiyonunun yapılmadığını öğrenince konuyla yakından ilgilendi. Makedonya Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ortak çalışma hazırladı. Proje kapsamında bölgede 19’uncu yüzyılda çekilen fotoğraflar ve diğer belgeler tek tek incelendi. Bölgenin yapı inşa özellikleri de göz önüne alınarak hem Ali Rıza Efendi’nin hem de aynı avluya bakan akrabalarına ait ikinci evin projelendirilmesi yapıldı. Projeye göre evlerin yanı sıra çevre düzenlemesi de aslına uygun olarak yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, evin ihale aşamasında olduğunu ve bu yıl içinde rekonstrüksiyon çalışmalarının başlayacağını söyledi. Ev, müze haline getirildikten sonra Atatürk ve Ali Rıza Efendi’yle ilgili bazı eşyalar ve belgeler de sergilenecek. Kocacık Köyü’ne ulaşım da kolaylaştırılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın