Dünyanın En Büyük Kaleleri

Dünyanın en büyük kalesini tespit etmek o kadar da kolay olmasa gerek...

Bir kalenin yüzölçümünün neye göre belirleneceğini her zaman tartışmalı bir sorun olmuştur. Guinness Rekorlar Kitabı’na göre Prag Kalesi en büyük kale kompleksi, ancak Wikipedia’ya göre içerisinde insanların yaşadığı en büyük kale Windsor Kalesi. İşte Google Maps kullanılarak yüzölçümleri hesaplanan kalelerin listesi:

1. Malbork Kalesi (143.591 m²)

Polonya’da bulunan Malbork Kalesi dünyanın en büyük kalesidir. 1274 yılında Töton Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. Bu kale şövalyeler tarafından Polonyalı düşmanlarını yenmek ve kendi kuzey Baltık bölgelerini kontrol altında tutmak için yapılmıştır.

Kale pek çok kez daha fazla şövalye ağırlayabilmek için genişletilmiştir. Bu genişleme şövalyelerin 1466 yılında Königsburg’a geri çekilmesi ile son bulmuştur.

2. Mehrangarh Hisarı (81.227 m²)

Resmi kayıtlarda bir hisar olarak geçse de Mehrangarh bir Hint Kalesi’dir. 122 metre yükselikteki bir tepeye inşa edilen kale 36 metre yükseklikte ve 21 metre genişliğindedir.

Kalenin içine ancak 7 kapıdan geçerek girilebilir. İlk olarak 1459 yılında inşa edilmiştir. Ancak günümüzdeki yapının çoğu kısmının tarihi 17. yüzyıla dayanmaktadır.

3. Prag Kalesi (66.761 m²)



Prag Kalesi Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın en büyük kalesidir. Kalenin tarihi 9. yüzyıla kadar dayanır ancak 18. yüzyılın ikinci yarısına kadar pek çok defa genişletilmiştir.

Kalenin içerisinde St. Vitus Katedrali ve St. George Bazilikası bulunur.

4. Windsor Kalesi (54.835 m²)



Dünyada içinde insan yaşayan en büyük kale olarak adlandırılır. İngiltere’nin de en büyük kalesidir. Kraliçe 2. Elizabeth’in sık sık uğradığı ve haftasonlarını geçirdiği bir yerdir.

Kraliçe kaleyi hem kişisel hem de devlet işleri için kullanmaktadır.

5. Hohensalzburg Kalesi (54.523 m²)

Hohensalzburg Kalesi Avusturya’nın Salzburg şehrinde bulunur ve Avrupa’da en iyi korunmuş ve en büyük kalelerden biridir.

1077 yılında inşa edilen kale 1495 ve 1519 yıllarında genişletilmiştir.

6. Spis Kalesi (49.485 m²)

Slovakya’nın doğusunda bulunan kale Orta Avrupa’daki en büyük Orta Çağ kalelerinden biridir. Kalenin ilk inşası 13. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiştir. Alt kısımları ise 15. yüzyılın ortasında eklenmiştir.

Kırsal bölgede oldukça güzel bir yerde konuşlanmış olan kale genelde film çekimlerinde de kullanılmıştır. Bu filmlerden biri de 2006 yılında çekilen “The Last Legion (Son Lejyon)”dur.

7. Buda Kalesi (44.674 m²)

Macaristan’da Budapeşte’de Kale Tepesi’nin güney ucunda yer alan kale, ilk olarak 13. yüzyılda inşa edilmiştir. İnşa sebebi Moğol istilasından Buda şehri sakinlerinin korunma ihtiyacıdır.

Günümüzde kale Gotik’ten Barok’a kadar pek çok mimari tarza ev sahipliği yapar. Sürekli işgal edildiği için o dönemin tarzına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

8. Himeji Kalesi (41.468 m²)

Himeji Kalesi Japonya’nın en güzel kalelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Savaş, bombalamalar ve depremlerden sonra sağlam kalabilmiş nadide kalelerden biridir.

Şu an bulunduğu yerde 14. yüzyılda inşa edilmiş olan kale zaman içerisinde genişlemiştir. Kale kompleksi 1609 yılında tamamlanmıştır.

9. Halep Kalesi (39.804 m²)

Aleppo Citadel (Halep Kalesi) dünyadaki en eski kalelerden biri. Suriye, Halep’in merkezinde 50 metre yükseklikteki tepeye kurulmuş. Bu tepenin kullanımı M.Ö. 3000 yılının ortalarına dayanıyor.

Bizanslılar, Yunanlar, Eyyübiler ve Memlükler olmak üzere pek çok medeniyet tarafından işgal edilmiş. Günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilen kısımları genel olarak 13. yüzyılda inşa edilmiştir.

10. Edinburgh Kalesi (35.737 m²)

Sönmüş volkanik kayalıklar üzerine kurulmuş olan Edinburgh Kalesi İskoçya’daki şehrin tüm gökyüzüne hakim. Kalede bulunan binalardan çok azı 16. yüzyıl öncesine dayanıyor.

En kayda değer bina St. Margaret Şapeli. Şapel Edinburgh’ta hayatta kalmayı başarmış en eski yapı ve 12. yüzyılın ilk yıllarından inşa edilmiş.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın