Şişli Belediyesi'nin düzenlediği Şişli Halide Edip Adıvar Kültür Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması kolokyumu ve ödül töreni 1 Aralık 2011 günü YEM'de gerçekleştirildi.
{video475 src=”http://player.vimeo.com/external/33145074.sd.mp4?s=9c54c4cca5b58686e5dce5a7c65972b3″}
{video475 src=”http://player.vimeo.com/external/33145455.sd.mp4?s=b39c47c2bd20e781d27bef0bbb539c98″}
{video475 src=”http://player.vimeo.com/external/33145723.sd.mp4?s=37439697d8bbb8575733b679564c5da5″}
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de katıldığı kolokyum, Jüri Başkanı Doğan Hasol’un konuşması ile başladı.
Konuşmasına mimari proje yarışmaların mimarlık kültürünün gelişmesindeki önemine vurgu yaparak başlayan Hasol, bu yarışmada ise Mimarlar Odası’nın tutumuna değinerek: “Odanın müdahalelerinden haberim yoktu. Madem bir sorun var önce jüri üyelerini uyarmak haberdar etmek gerekmez mi? Muhtemelen katılım onların bu davranışlarından ötürü düşük oldu,” dedi. 22 projenin teslim edildiğini belirten Hasol fakat yine de gelen projelerin niteliklerinden oldukça memnun kaldıklarını ve kazananların yeni mezun olmalarının ise kendisine büyük bir mutluluk verdiğini söyledi.
Ardından söz alan Hasan Şener kazanan projeler ile ilgili yorumlarını dile getirdi. İlk iki projenin çevresine daha duyarlı tavrılar sunduğunu vurgulayan Şener diğer projelerin daha parsel bazında çözüldüğüne dikkat çekti.
Hasan Şener’in çevreye duyarlılığı fikrine katılmakla beraber ek olarak birinci gelen projenin yalınlığına dikkat çeken Hakkı Önel günümüzde sadeliğin basitlik, çözümsüzlük olarak algılandığına vurgu yaparak: “Basit değil, yalın mimarlık örneği,” dedi.
Jüri üyelerinden Çelen Birkan ise bu kadar kısıtlı zamanda ve bu kadar kısıtlı bir parselde üretilen projelerin hatalı olmasının normal olduğunu dolayısıyla jurinin aralarından beyazı seçtiğini söyledi.
Kolokyumda sıra katılımcılardan soru alınmasına geldiğinde ilk soru mansiyon ödülü sahibi Derya Ekim Öztepe’den geldi. Öncelikle 1. Proje sahiplerini tasarımlarında gösterdikleri cesaretli yaklaşımdan ötürü tebrik eden Öztepe, projede yaratılan avlunun bu denli yoğun bir kentsel alanda kullanılıp kullanılamayacağı sorusunu jüriye yöneltti.
Doğan Hasol İstanbul’un da sıkışık olduğunu, bunun büyük bir bileşen olmadığını söylerken, Emre Aysu “kent için mimarlık” kavramının işte burada ortaya çıktığına vurgu yaptı. “Konser olsa da olmasa da kalabalık olacak bir mekan. Yani kentle yaşayacak bir mekan olacak. Bu kadar küçük bir parsel de bile kamusal alan yaratılabildiğini gösteriyor. Kamusal alan yaratabildiği ölçüde Halide Edip Adıvar kimliği ile örtüşebilir bu kültür merkezi,” dedi.
Sözlerinin ardından kamu binalarının yarışmayla yapılmasına değinen Aysu: “Sadece belediye saraylarını yarışmayla yapmak yeterli değil, Tüm kamu binalarını yarışmayla yapmalı. Bizim çağımızda çok daha fazla yarışma düzenlenirdi. Şimdi açılan yarışma sayısı çok düşük. Eminim Şişli Belediyesi başka yarışmalar da düzenleyecektir,” dedi.
Kolokyumun kapanış konuşmasını Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yaptı. Öncelikle kamu yapılarının yarışmayla yapılmasından son derece mutlu olduğunu belirten Sarıgül ardından katılımcıların sorduğu ve jürinin evet diyerek cevapladığı projenin yapılıp yapılmayacağı sorusuna esprili bir dille; “Ne zaman başlıyoruz?” diyerek yapılacağı cevabını yineledi. Projenin yapılmasının kesin olduğunu, bütçesinin ayrıldığını söyleyen Sarıgül, örnek olarak Şişli yarışmasını gösterdi, kazanları ile sözleşme yapıldığını belirterek, “Eee hadi Şişli Lisesi’nin planlarını bekliyorum. İhaleye çıkacağım. Siz ne zaman veriyorsunuz projeleri,” dedi. Ayrıca yakında yeni bir okul ve ardından yine bir kültür merkezi için yarışma açacaklarını belirten Sarıgül, “Keşke önceden yaptığım 40 okulu yarışmayla yapsaydım. Fakat Halide Edip Adıvar’ın çevresi için bir kentsel tasarım yarışması açabiliriz,” diyerek sözlerini tamamladı.
Kolokyum ödül töreni ve ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.