Gelişen Kentler Zirvesi Bursa ve Konya'nın ardından bu yıl Gaziantep'te bir araya geldi.
2000 yılından bu yana gerçekleşen Gelişen Kentler Zirvesi’nin amacı; gelişen kentlerdeki yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak, kentlerin sesini ulusal ve uluslararası tüm gayrimenkul yatırımcılarına duyurmak olarak tanımlanıyor.
Gelişen Kentler Zirvesi’nin üçüncüsü GYODER ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Gaziantep’te 24-25 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleşiyor. Etkinliğin ev sahipliğii ise Gaziantep’in önemli kültür yapılarından biri olan Zeugma Mozaik Müzesi yapıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde gerçekleşen etkinlikte açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Erdoğan Bayraktar; Gaziantep’in bölge içerisinde yükselen bir değer olduğuna dikkat çekerek, havza içindeki konumu itibarı ile bir merkez olan şehrin etki alanının sınırları aşarak Halep’e uzandığını vurguladı. Sözlerine gayrimenkul satışlarını etkileyen önemli bir faktör olan mütekabiliyet konusunun mevcut mevzuatta yer alan “mütekabiliyet ilkesi”nin kaldırılması ile çözülmesi ve 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş alanlarının satışı ile gayrimenkul sektörünün yeni bir döneme gireceğini de ekleyen Bayraktar, afet riski taşıyan alanlarda kentsel dönüşüm uygulamalarının altyapısını oluşturacak olan yasanın da taslak olarak hazırlandığı haberini verdi. Açılış konuşmaları sırasında Erdoğan Bayraktar tarafından üzerinde durulan önemli bir konu da teknik müşavirlik hizmetleri oldu. Bakan, mühendis müşavirlik, teknik müşavirlik sistemiyle beraber yapı denetim sistemine çok ciddi bir ağırlık verileceğinin altını çizdi.
Merkez Bankası Eski Başkanı Gazi Erçel yönetimindeki ilk oturumda, ekonomist Doç.Dr. Deniz Gökçe ve Prof.Dr. Deniz Ülke Arıboğan Gaziantep’in bölge içindeki sosyo ekonomik önemi ile ilgili değerlendirmelerini sundular. Arıboğan, Gaziantep şehrinin beş milyon kişilik bir şehir olarak planlanması ve yatırımların bu hedef ile gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Arıboğan’a göre Gaziantep Londra gibi önemli bir şehir olacak. Arıboğan; Belediye Başkanı Güzelbey’in yalnızca şehirde yaşayan insanlara değil şehre de yatırım yapan bir belediye başkanı olarak kente önemli katkıları olduğunu sözlerine ekledi.
Toplantının Gaziantep’te yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep’in Wall Street Journal’da Dünya’nın en hızlı büyüyen 10 şehri arasında yer alması ile gurur duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Değişen Gaziantep’i farklı yönleri ile anlatan Güzelbey, mütekabiliyet yasasının çıkması halinde yabancıların Türkiye’den mülk alacaklarını ve bunun Gaziantep’te olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi. Güzelbey, hazırladıkları İklim Eylem Planı ile Gaziantep’in yaşam kalitesinin artacağını ve bunun yanı sıra ekolojik kent projesi ile örnek bir yerleşim alanı planlanacağını izleyiciler ile paylaştı.
Lisanslı değerleme uzmanı Cansel Turgut Yazıcı, Gaziantep’in Gayrimenkul yatırılmarı açısından taşıdığı fırsatlar üzerine görüşlerini bildirdi. Yazıcı, Kentin parekende ticaret açısından doygun olduğunu ve organize alışveriş mekanlarının yeterli olduğunu ancak konut ve ofis alanları konusunda gerçekleşecek yatırımların kente değer katacağını belirtti. Ruhsatsız ve yasadışı konut alanlarının dönüşümünün kent için önemli bir süreç olacağı üzerinde duruldu.
GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Kentsel Dönüşüm konusunda kamu özel ortaklığının önemine dikkat çekti ve imar hakkı transveri ve imar haklarının menkulleştirilmesi konularının kentlerin geleceği için hayati önem taşıdığını ifade etti. Kentlerdeki planlama çalışmalarının, özellikle de 1/100.000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı’nın bir kentin gelişimi için çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Gökkaya, Kentsel Dönüşüm ve planlama konularının kentlerin uluslararası areneda yeralması için önemli adımlar olduğunu açıkladı.
İzleyicilerden gelen sorular doğrultusunda imar hakkı transferi ile kent içinde henüz yapılaşmamış alanların kullanılarak kentsel yayılmanın önüne geçilebileceği bu oturumdan çıkan sonuçlar arasında yer aldı.
Zirvenin ikinci gününde ise teknik gezi ve kültür gezisi ile katılımcıların kentin değişimini yerinde görmesi ve sahip olduğu kültürel mirasın öneminin ziyaretçiler ile paylaşılması amaçlanıyor.