Avrupa’da Yaşanan Negatif Gelişmeler MAPIC’e Gölge Düşüremedi

Avrupa'da tüketiciler bugünlerde biraz baskı altında olsalar da yaşanan gelişmeler MAPIC'e gölge düşüremedi.

62 ülkeden 8.000 delege ile katılım oranı 2010’e oranla %9 artan MAPIC’e bu yıl 300’den fazla yeni firma eklendi ve firma katılımcı sayısı 3.350’ye çıktı.

MAPIC’in merkezini Avrupa şehirleri oluşturuyor. Yenilenmeye başlayan bu merkezler yatırımcıların ilgi alanı. “Berlin’deki, Londra’daki, Paris’deki ya da Milan’daki ticari alan talebine baktığınızda her zamankiden daha güçlü olduğunu görüyoruz. Ayrıca bir yeniden kalkınma stratejisi olarak, kent yöneticilerinin hizmet sektörü ile artan iş birliğinin de farkındayız. İşte o zaman neden MAPIC 2011’in bu kadar heyecan verici olduğunu anlayabiliyorsunuz,” diyor Tony Danaher FTI’nın yöneticisi.

MAPIC ayrıca gayrimenkul sektörüne ışık tutarak sektörde öngörülerin yapılmasını da sağlıyor. Gayrimenkul finans ve profesyonel servisleri şirketi Jones Lang LaSalle (JLL) Avrupa’da ticari fonksiyonlu yatırımların 2010 oranla %35 artarak 28 bilyon Euro’ya ulaşacağını belirtiyor.

Perakendecilerin stratejisi yıllık “EMEA’daki perakendecilerin durumu raporu”nda da belirtildiği gibi büyümek. Perakendecilerin %71’i Avrupa’da Ortadoğu’da ve Asya’da 2012’nin sonuna kadar 5’den fazla mağaza açmayı planlıyor.

CBRE işaret ettiği bir başka nokta ise İtalya, ki MAPIC’ın onur ülkesi, listenin en başına yükselerek, ticaretin sıcak gündemi haline geldi. Almanya, Rusya, İspanya, Fransa gibi ülkeleri geride bıraktı. CBRE’nin belirttiğine göre; “Tüketici harcama oranlarının tutarlı artışı göz önüne alındığında İtalya, yatırımcı için bir fırsat haline gelerek uluslararası firmalar için büyüme olanağı sunan bir pazar oldu.”

CBRE’nin bulguları MAPIC’te BNP Paribas Gayrimenkul’un Q3 2011 Avrupa Ticaret Raporu ile doğrulanmış oldu. Raporda “İtalya’da perakendecilik yabancı yatırımcı tarafından büyük ilgi görüyor. Q3 2011 2008’den bu yana bölgede artan büyük bir yatırım seviyesi gözlemliyor. Satış ile beraber artan güçlü talep aynı zamanda sokak ticaretine de ilgiyi yoğunlaştırdı,” deniliyor.

İnternet pazarlamacılığının gelişimi MAPIC’te bu sene tekrar ele alınan bir diğer konu oldu ki firmalar bu sene sanal mağazalar konusunda daha kararlılıydılar. CBRE’nin anket sonuçlarına göre perakendecilerin %43’ünün planında online satışlarını geliştirmek ve bir ülkede pazara girmeden önce satış rakamlarından yola çıkarak o ülkede yatırım planı yapmak gelidiği gözlendi.

Online ticaret tabii ki MAPIC’in tek konusu değildi. Hızla artan teknolojinin pazarlamaya sunduğu diğer imkanlar da tartışılan konular arasındaydı. MAPIC 2011 kurduğu yeni pavyonlar ve programlar ile delegelere yeni sanal deneme odalarını ve sanal dükkanları gezme olanağı sundu.

“Bu yılın teması olan MORE gerçekten MAPIC’te heyecan verici bir gelişme yarattı. Teknoloji ile ilgili konferanslar katılımcılara gelecekle ilgili potansiyelleri gösterdi ve perakendecilik ile ilgili öngörülerini genişletti,” diyor MAPIC direktörü Nathalie Depetro.

Ayrıca MAPIC’ın Asya’da konut ve mülk satışına yönelik düzenlenen Reed MIDEM’in MIPIM ile aynı zamanda düzenleniyor olması delegelerin Hong Kong ile Canness arasında yapılan canlı video konferanslar ile geleceğin ticari gelişimi ile mülk satışı arasındaki paralelliği yakalayarak ilgili öngörülerde bulunabilmelerini kolaylaştırdığı da belirtiliyor.

Bir diğer mesaj ise Asya’ya artan ilgi. Mesaj net. Yatırımcı Asya ile ilgileniyor ve lüks markaların özellikle Çin’e ilgisi artıyor. MAPIC bu anlamda Asya ülkelerinin yeni pavilyonları ile katılımcı ülkelere yeni şanslar tanıyor.

Cannes’da bu haftayı özetlersek MAPIC Dikrektörü Nathalie Depetro’nun dediği gibi “Perakendeciler nereye yayılacakları konusunda yerel ve uluslararası araştırmalarına hızla devam ediyorlar. Ekledikleri yeni değerler ise geleneksel olmayan ve online kavramları oldu. Yatırımcılar için ise bu süreç çok canlı bir inşaat mekanı yaratımına dönüşüyor. MAPIC 2011 bu endüstrinin bir yansıması ve umud ediyoruz ki müşterilerimizin büyümesine de katkı sağlayarak artacak bir yansıma,”. Bu yıl ödül alan perakendicler ise şu şekilde;

En İyi Büyüme Gösteren Perakendeci: Desigual (İspanya)
En İyi Şehir Merkezi Perakendecisi: Abercrombie & Fitch (Amerika Birleşik Devletleri)
En İyi Yeni Konsept Ödülü: Asics Amsterdam şubesi (Hollanda)
En iyi Gelişim Gösteren Ödülü: Eurovea (Bratislavya Slovakya)
En İyi Kendini Yenileme Ödülü: Galeria Echo (Kielce, Polonya)

Etiketler

Bir yanıt yazın