ODTÜ Mimarlık Fakültesi ile Paris Vılette Ulusal Yüksek Mimarlık Okulu, ortaklaşa gerçekleştirecekleri yüksek lisans düzeyindeki proje için mimari tasarım atölyesi olarak Bursa'yı seçti.
Yüksek lisans düzeyinde gerçekleştirecekleri proje için Bursa’yı tercih eden yerli ve yabancı mimarlar, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ‘Unesco Dünya Miras Listesi başvuru çalışmaları süreci’, ‘Tarihi kültürel miras ve kentsel dönüşüm projeleri’ ve ‘1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı’ hakkında bilgilendirildi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ile Fransa’da bulunan Paris Vilette Ulusal Yüksek Mimarlık Okulu (ENSAPLV), ortaklaşa gerçekleştirecekleri yüksek lisans düzeyindeki ‘Metropoliten Bağlamda Kentsel Proje’si için mimari tasarım atölyesi olarak Bursa’yı seçti.
ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden Prof.Dr. Cana Bilsel ve Dr. Haluk Zelef ile ENSAPLV Üniversitesi’nden Prof.Dr. Pierre Bouche ve Dr. Claudio Seccı koordinatörlüğündeki 40 kişilik öğrenci grubu, atölye çalışması kapsamında Bursa’ya geldi.
Bursa’daki tarihi ve turistik mekanlarla kentsel dönüşüm alanlarını Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Yrd.Doç.Dr. Tülin Vural Arslan koordinatörlüğünde yerinde inceleyen mimarlar, 30 Kasım Çarşamba gününe kadar çalışmalarını sürdürecek. Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) atölye çalışmalarına devam eden araştırmacılar, projenin birinci bölümünü ise 23 Kasım Çarşamba günü tamamlayacak.
Kentin hızlı gelişme dinamiklerinin önemi ile Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık Köyü’nün Dünya Miras Listesi’ne dahil olmak üzere Unesco’ya başvurması dolayısıyla Bursa’yı seçtiklerini belirten çalışma grubu üyeleri, Bursa metropolünün bir bütün olarak kavranması amacıyla çalıştıklarını belirtti.
Grup üyeleri, kentsel dönüşüm alanları ile tarihi merkez ve odakların gelişen metropoliten içerisinde yeniden yorumlanması gerektiğini ifade etti. Cumalıkızık, İznik ve Mudanya ziyaretlerini tamamladıktan sonra çalışmanın 2. bölümünü de Ankara’da gerçekleştirileceklerini belirten uzmanlar, çalışma sonucunda oluşturulacak projeleri Ocak ayında sergilenmeyi ve kamuoyuyla paylaşmayı düşündüklerini ifade etti.
Bursa’da bulunan mimarlara, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler verildi. Merinos AKKM’de gerçekleştirilen seminerde, Büyükşehir Belediyesi Etüd Proje Dairesi Başkanı Nalan Fidan, Unesco Dünya Miras Listesi başvuru çalışmaları süreci olan ‘Bursa ve Cumalıkızık Osmanlı Kentsel Ve Kırsal Yerleşimleri (13. yy.-15. yy)’ hakkında bir sunum yaptı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen tarihi, kültürel miras ve kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili sunumunu da ilgiyle izleyen grup, ayrıca Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı hakkında İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Murat Uşun ve Şehir Plancısı Uluay Güvener’den bilgiler aldı.