“Sulukule’de Kentsel Dönüşümün Amacı Rant” İddiaları Guardian’da!

Uygar dünyada benzerleri canlı müze olarak korunurken Roman mahallesi Sulukule'de uygulanan kentsel dönüşüm projesinin rant amacı taşıdığı iddiaları Guardian'da yer aldı.

Guardian gazetesi, dünyadaki en eski Roman yerleşim yerlerinden biri olan Sulukule’de kentsel dönüşüm projesiyle 3 bin 400 Romanın evlerini metrekaresi 500 TL’den satmaya zorlandığına dikkat çekerek, yeni evlerin ise metrekaresinin 3 bin 500-4 bin TL’ye satıldığına işaret etti.

İngiliz gazete Guardian, Sulukule’deki kentsel dönüşüm projesiyle İstanbul’un kalbinde yaşayan yüzlerce Türk Romanının evlerinden tahliye edilmesiyle yeni villaların satışa çıktığını vurgulayarak, Türk yetkililerin şehir planlama adıyla Romanları evlerinden kasten çıkarmakla suçlandıklarını yazdı.

Haberde, bu olayın 2005 yılında AKP yetkililerinin, dünyadaki en eski Roman yerleşim yerlerinden biri olan Sulukule ve Fatih bölgesini Kentsel Dönüşüm Alanı yapmasıyla başladığı belirtilerek, dünyadaki protestolara rağmen Romanların evlerinden çıkmaya zorlandıkları ifade edildi.

“Amaç: Rant ve Romanları Kent Merkezinden Uzaklaştırmak”

Gazeteye göre, Sulukule Roman Kültürel Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük, ayda 300 TL ile yaşayan eski oturanların bu evleri satın alma gücünün olmadığının açık olduğunu belirterek, “Hiçbir zaman bu bir kentsel yenileme projesi değildi. Ancak rant elde etmek ve Romanları kent merkezinden uzaklaşmaya zorlamak için yapılan bir proje” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın