ARKIV’de 2021: Projeler, Ofisler ve Mimarlar

Arkiv.com.tr'de geçtiğimiz sene en çok görüntülenen projeler, mimarlar ve ofisleri sıraladık.

Aşağıdaki liste ve sıralama, 12 Aralık 2020 – 12 Aralık 2021 tarihleri arasındaki Google Analytics verileri kullanılarak oluşturulmuştur. Geçtiğimiz sene en çok görüntülenen mimarlar ve ofisler sıralanırken kullanılan tek kriter bir yıl boyunca oluşan sayfa görüntüleme sayıları olmuştur. Projelerde ise buna ek olarak yalnızca inşaatı tamamlanmış ve yalnızca verilen tarih aralığında ARKIV’de yayınlanmış olan projeler derlenmiştir.

Proje, ofis ve mimar sayfalarında en çok görüntülenen ilk 5 içeriği (sırası ile) aşağıdan takip edebilirsiniz:

Projeler

1- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Merkezi (Ahmet Vefik Alp)

Ahmet Vefik Alp tarafından tasarlanan 28.000 metrekare kapalı alanla sahip MHP Genel Merkezi, Ankara’nın Balgat Mahallesi’nde 4.000 m2’lik arsa üzerinde, 2007 yılında inşa edildi.

2- Sağra Evi ve Misafirhanesi (Mehmet Konuralp, Salih Sağlamer)

Mehmet Konuralp ve Salih Sağlamer tarafından tasarlanan Sağra Evi ve Misafirhanesi 1978-79 yılları arasında inşa edildi. Program,. Giresun-Ordu karayolu ile Karadeniz sahilleri arasında uzanan, 35 x 216 metrelik kısıtlayıcı boyutlara sahip arsaya yerleşen yapı iki erkek kardeş için iki aile bölümü ve bir misafir evinden oluşuyor.

3- Trendyol Kampüs Ofis (Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık)

İstanbul Maslak’ta bulunan bir gökdelenin (Spine Tower) altında, mini bir alışveriş merkezi olarak tasarlanmış alana yerleşen ofis, Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık tarafından tasarlandı. Trendyol’un ofis olarak kullanmaya karar verdiği proje mekanı aslında bir gökdelenin altında mini bir alışveriş merkezi olarak tasarlanmış. Dolayısıyla, proje bir iç mimari düzenlemesinden çok yeniden işlevlendirme projesi olarak değerlendirilebilir.

4- İstanbul TV ve Radyo Kulesi (Küçük Çamlıca Televizyon Kulesi) (Melike Altınışık Architects)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılında açtığı fikir yarışması ile projelendirilen yapı Melike Altınışık Architects (MAA) tarafından tasarlandı. Kule tasarımının girdilerinin başında hâkim rüzgar yönü, manzara odakları ve iletişim sistemlerinin ana taşıyıcı ile kurduğu güçlü bağ yer alıyor. Cephe tasarımının özgün karakteri gereği ve rüzgar tünel testi sonuçlarından gelen verilerde tasarıma eklendiğinde seçilen cephe malzemesi beton içerikli özel üretim GFRC panellerinden oluşuyor.

5- Dream Games Ofisi (Habif Mimarlık)

Habif Mimarlık tarafından tasarlanan ofis İstanbul Esentepe’de bulunuyor. Genç bir mobil oyun geliştiricisi olan Dream Games’in ofis tasarımı için ana amaç; yalın çizgilere sahip ve işlevsel bir ofis alanı oluştururken, ofisin Dream Games’in yaptığı işin renkli ruhunu da yansıtabilmesi olmuş.

Ofisler

1- Rem Mimarlık

Rem Mimarlık 1989 yılında Recep Esengil tarafından kuruldu. 2006 yılında Zeynep Esengil, 2018 yılında Ali Olgu Ceylan ortaklar arasına katıldı.

2- Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı

1952’de İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Doğan Tekeli ve Sami Sisa tarafından, 1954’te SİTE Mimarlık Bürosu adıyla kurulmuştur. Büro 1965’te Doğan Tekeli-Sami Sisa Mimarlık Ltd. Şti. adıyla kurumlaşmıştır. Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı bugün Dilgün Saklar ve Mehmet Emin Çakırkaya’nın yönetiminde yeni ortaklık yapısıyla çalışmalarını sürdürmektedir. 

3- Tabanlıoğlu Mimarlık

1990 yılında Murat Tabanlıoğlu ve babası Hayati Tabanlıoğlu tarafından kurulan ofis, 1995 yılından beri Melkan Gürsel ortaklığında çalışmalarına devam ediyor.

4- Teğet Mimarlık

Teğet Mimarlık Limited Şirketi, 1996 yılında Ankara’da kuruldu, ofis 2000 yılında İstanbul’a taşındı. Mehmet Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar ortaklığında yürütülen mimari, iç mimari, kentsel tasarım ve peyzaj tasarımı proje hizmetlerinin yanı sıra sergi, atölye ve yayın gibi faaliyetler de aynı çatı altında gerçekleştiriliyor.

5- Acararch

2016 yılında Emre Acar tarafından kurulan mimarlık ofisi. Acararch, kurulduğu günden beri konut, galeri, ofis ve mağaza gibi farklı ölçek ve farklı işlevlerde pek çok projeye imza attı.

Mimarlar

1- Emre Arolat

Emre Arolat Architects’in ortaklarından mimar Emre Arolat, 1963’te Ankara’da doğdu. 1982’de Galatasaray Lisesi’nden, 1986’da MSÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. 1986-87 yıllarında ABD Washington D.C.’de Metcalf Mimarlık Bürosu’nda çalıştı. 1992 yılında MSÜ Mimarlık Fakültesi”nde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. 1987-2004 yılları arasında Arolat Mimarlık”ta, Şaziment ve Neşet Arolat’la birlikte tasarımcı ortak olarak çalıştı. Çalışmalarına 2004 yılında Gonca Paşolar ile birlikte kurduğu ve 2008 yılında Şaziment Arolat ile Neşet Arolat”ın katıldığı EAA-Emre Arolat Architects’te devam ediyor.

2- Han Tümertekin

Mimarlık öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan Han Tümertekin, İstanbul Üniversitesi’nde tarihsel koruma konusunda yüksek lisans yapmıştır. İstanbul’da Mimarlar ve Han Tümertekin Proje Danışmanlık Hizmetleri, Strasbourg’da da Atelier Han Tumertekin büroları çerçevesinde mimari etkinliğini yürütmektedir. Tümertekin, Türkiye başta olmak üzere, Hollanda, Japonya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Moğolistan ve Kenya’da projeler gerçekleştirdi. Ulusal ve uluslararası ödüllere layık görülen Tümertekin, “B2 Evi” ile 2004 Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştır.

3- Turgut Cansever

1946’da İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirdi ve 1949’da İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktorasını tamamladı. 1951’de kendi bürosunu kuran Cansever, İstanbul Belediyesi, İmar ve İskân Bakanlığı ve İstanbul Metropol Planlama Dairesi gibi çeşitli kurum ve kuruluşlarda danışmanlık yaptı. Ankara’daki Türk Tarih Kurumu Binası, Bodrum’daki Ertegün Evi (1980) ve Demir Turizm Kompleksi (1992) ile üç kez Ağa Han Mimarlık ödülü’ne layık görüldü.

4- Cengiz Bektaş

1934 Denizli doğumlu Cengiz Bektaş, orta öğrenimini İstanbul Erkek Lisesi’nde, yükseköğrenimini DGSA Süsleme, Mimarlık Bölümleri ile Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yaptı. 1959 yılında yüksek eğitimini tamamladı. 1963’te Ankara’da Oral Vural ile birlikte kendi mimarlık işliğini kurdu. 1963 – 69 yılları arasında yalnızca altı yıl süreyle mimarlık-şehircilik yarışmalarına girdi. 25’in üzerinde ödül kazandı. Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihi örnekleri arasında sayılan yapılar gerçekleştirdi. 2 kez Ulusal Mimarlık Ödülü aldı. Akdeniz Üniversitesi (Antalya) Sosyal – Kültürel Özek yapısıyla 2001 yılında Uluslararası Aga Khan Ödülü’nü kazandı. Ankara’daki Türk Dil Kurumu yapısı, mimarlarca Cumhuriyet dönemini simgeleyen yirmi yapıdan biri sayıldı.

5- Melike Altınışık

Londra’da Architectural Association Design Research Laboratory’de (2006) mimarlık ve kentsel tasarım yüksek lisans eğitimi almış, lisans eğitimini ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nde bölüm birincisi olarak tamamlamıştır (2003). 2006 yılında uluslararası platformda başlayan profesyonel mimari çalışmaları ile uzmanlığını, masterplan, yüksek yapılar; konferans merkezi, müze gibi kültürel yapı tasarımlarından özel üretim mobilya tasarımlarına, farklı ölçeklerde, geniş bir yelpazede geliştirmiştir. 2015 yılında MAA – Melike Altınışık Mimarlık şirketini kurmuştur.

Etiketler

Bir yanıt yazın