“Kentsel Dönüşüm Depremle Meşrulaştırılıyor”

Bianet'ten Işıl Cinmen haberinde, Mimarlar Odası Kentleşme ve Planlama Komitesi üyesi Yıldız Uysal'ın yorumları yer alıyor.

Haber şu şekilde,

“Başbakan Erdoğan, Van depremi sonrasında büyükşehirlerdeki kaçak yapılaşma ile ilgili harekete geçileceğini açıkladığından beri herkes bunu konuşuyor. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van depremi sonrasında büyükşehirlerdeki kaçak yapılaşma ile ilgili harekete geçileceğini açıkladığından beri herkes bu konuyu konuşuyor.

Çünkü Başbakan, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki kaçak yapılaşma karşısında yasal düzenlemenin hemen yapılacağını ve kaçak yapıların kamulaştırılarak yıkılacağını söyledi. Yani İstanbul’un yüzde 70’inden bahsetti.

“Kentsel dönüşüm” dedi, “ruhsatsız binalar” dedi ve “Yıkacağım” dedi.

Peki, örneğin Van depreminde yerle bir olan Gedikbulak Köyü İlköğretim Okulu kaçak bir yapı mıydı? Ya da Van Merkez’de “ağır hasar” gören 15 okul ruhsatsız mıydı?

Cevap “Hayır”sa, deprem sorunu kaçak binalar ve gecekondulara indirgenemez.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kentleşme ve Planlama Komitesi üyesi Yıldız Uysal, “Kaçak yapılar kadar, yasal yapılar da riskli” diyor ve “Van depreminden önce kentsel dönüşüm projeleri büyük tepki alıyordu. Şimdi deprem, kentsel dönüşüm projelerini meşrulaştırmak için bir araç olarak kullanılacak” diye ekliyor.”

Haberin devamı burada.

Etiketler

Bir yanıt yazın