Sırlı Karo Fabrikasının Otele Dönüşümü: Brickyard Retreat

Pekin’in Huairou semtindeki Beigou köyünde bulunan Brickyard Retreat, llLab. tarafından yenilendi.

Fotoğraflar: Arch-Exist Photography

Brickyard Retreat’in geçmişi, sırlı karo fabrikası olarak bilinen bağımsız bir karo pişirme atölyesine kadar uzanıyor. Pazar talebindeki azalma nedeniyle hizmet dışı bırakılan bina, 2010 yılında otel olarak yeniden kullanıma açılmış ve ismi “Brickyard Retreat” olarak değiştirilmiş. Mimariyi ve Çin kültürünü seven yerel köylülere ait olan fabrika binası, onların gözetimi altında konukseverlik rolünü üstleniyor.

Coğrafi özellikleri ve Çin Seddi’nin Mutianyu bölümüne yakınlığı ile ünlü Beigou köyünde bulunan Brickyard Retreat, 2018 yılında Çin’de kırsal miras olarak nitelendirilen ilk otellerden biri olmuş. Kültür turizmine artan ilgi, köyün 100’den fazla sakinini konaklama alanında iş fırsatları yaratmaya ve işletmeye teşvik etmiş. Turistler için konaklama deneyimlerinin geliştirilmesi ve konukseverliğin artmasıyla birlikte kırsal canlanma ve kültürel korumanın birleşimi, sürdürülebilir ve ekolojik bir kalkınma için umut verici bir strateji ortaya çıkarmış.

Yapı, 2020 yılında llLab. tarafından yenilenmiş ve tasarımıyla Beigou köyünün kültürel gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Program, avlunun güney cephesindeki orijinal karo yakma fırınının bulunduğu ana bina etrafında düzenlenmiş. Çok amaçlı bir resepsiyon alanı, etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Zeminde kullanılan hem doğal hem de parlak renkli sırlarda karolar, yapının mimari ve tarihi önemini vurguluyor. Tarihsel özellikler ve çağdaş tasarım müdahalelerinin birleşimiyle ortaya çıkan organik mozaik, yeni işlevi önceki teknik ve yaratıcı geçmiş ile bir araya getiren teşvik edici bir atmosfer sağlıyor.

Kuzey avlu ise aktiviteleri yavaşlatmayı amaçlayan, dinlenme ve yaratıcılık için sessiz bir alan sunuyor. Yerel kırmızı tuğla kullanımı ve Çin Seddi’nin Mutianyu bölümünün görünümü, yerel, kırsal ve geleneksel yaşam tarzlarıyla olan doğal bağlantıyı güçlendiriyor. Avlu alanı ise doğa ve peyzaj algısına odaklanıyor.

Binaya yapılan müdahale, fabrikanın kültürel mirasını, mekânın mimari tarihini ve köyün yerel kültürünü yansıtan üç ana mimari unsur etrafında gelişmiş: sırlı karo, eski fırın ve kırmızı tuğla. Farklı boyutlardaki karolar ve döşeme yöntemleri kullanılarak her alanın kendine has atmosferini vurgulanmış. Zengin karo mozaikler, dokunsal farklılıklarından akustik özelliklerine ve renk desenlerine kadar birçok duyu aracılığıyla ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

Yeşil sırlı kiremitler, düz bir referans çizgisi oluşturuyor, fırın yapılarının daha organik formları için bir tuval görevi görüyor. Parlak yeşil kullanımı, geleneksel mimarideki çatı rengi hiyerarşisine atıfta bulunarak binanın önemini işaret ederken alanın etrafındaki doğal bitki örtüsünün canlı yeşilliğini yansıtıyor.

Fabrikanın en tarihi kısmı olan eski fırın mümkün olduğunda korunmakla birlikte güvenlik ve konfor nedenleriyle ekstra bir iç duvar eklenmiş. Bu minimal müdahale ile misafirler mekânı tüm açılardan deneyimlerken, eski kullanımının kalıntıları olan çok katmanlı malzeme yataklarına erişme imkânı buluyor. Binanın ana girişi olacak şekilde genişletilen kemerli sundurma, fırın binasının tarihsel önemine vurgu yapıyor.

Kırmızı tuğla, yerel kırsal mirası benimsemekle birlikte yeni bir yerel ifade düzeyine ulaşmak için eskisinden daha fazla özerklikle kullanılmış. Böylelikle, geleneksel kırsal yapı anlayışının malzeme ve yapım tekniklerine meydan okunmuş.

Brickyard Retreat, doğal malzemelerin özgün kalitesini onurlandırmayı amaçlarken bölgedeki dönüşümün gidişatını gözler önüne seriyor. Gelişen bir kültürel mirası korumak ve desteklemek için gerekli ve kaçınılmaz olan, dikkatle düşünülmüş mimari müdahalelerin bir örneğini oluşturuyor. Kültürel ürünlerin insanlara ve topluma getirebileceği bilincin evrimini vurgularken yerel zanaat tarihini kucaklıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın