ETH Zurich, inşaat sektörüne yönelik geliştirdiği son araştırmasının ayrıntılarını açıkladı. FoamWork başlıklı proje, 3D baskı ile üretilen mineral köpüğün, beton kalıplar oluşturmaya nasıl yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Kalıp elemanları, geleneksel olarak çimento köpürterek yapılan ve yüksek gözenekli yapısı nedeniyle inşaatta giderek daha fazla yalıtım malzemesi olarak kullanılan mineral köpük ile üretilmiş.
FoamWork sistemi, çimento üretimiyle ilişkili emisyonları önlemek için, İsviçreli start-up FenX tarafından geliştirilen ve kömürle çalışan elektrik santrallerinin atık ürünü olan uçucu kül ile yapılıyor.
“Ortaya çıkan mineral kompozit elemanlar %70’e kadar beton tasarrufu sağlayabilir, daha hafiftir ve iyileştirilmiş yalıtım özelliklerine sahiptir.”
ETH Zurich Digital Building Technologies (DBT) Bölümü
Tasarım sürecinin bir parçası olarak, ekip tarafından ana gerilim çizgileri ile şekillendirilmiş izostatik bir desene sahip, 2 m x 1,3 m ölçülerinde bir prototip yivli levha geliştirilmiş. Ortaya çıkan geometrik şekilde, bir kalıp görevi görmesi için 12 farklı şekilde 24 köpük eleman bulunuyor.
Köpük elemanlar, geleneksel bir ahşap çevre kalıbına manuel olarak yerleştirilmeden önce, 3D baskılı bir robotik kol kullanılarak basılmış. Ahşap kalıba, ultra yüksek performanslı fiber takviyeli beton dökülüp, karışım kürlendikten sonra parçalar çıkarılmış. Köpük şekiller, yerinde kalabileceği gibi sonraki uygulamalarda kullanılabiliyor veya geri dönüştürülebiliyor.