Döngüsel Tasarım Örneği: Taisugar Circular Village

Döngüsel Tasarım Örneği: Taisugar Circular Village

Bio Architecture Formosana tarafından tasarlanan ve Tayvan’da inşa edilen Taisugar Circular Village, döngüsel yapım ve tasarım ilkelerini benimseyen bir proje.

Fotoğraflar: Studio Millspace 

Döngüsel ekonominin temel ilkesi, projedeki malzemelerin yeniden kullanılması ve projenin neredeyse hiç atık oluşturmaması. Bio Architecture Formosana tarafından tasarlanan, Taisugar Circular Village projesi, israfı en aza indirmek için binanın inşaat ve yıkım planlarını önceden analiz ederek döngüsel yapım tekniğini kullanıyor.

Modüler yapı bileşenlerinin seçilmesi, yapı verimliliğini daha da artırıyor.

Projenin gelişimi, “C-House, E House ve bir C-Farm” olmak üzere üç bloğa dayanıyor. C-House, tasarımın oturma odası, E-House ise mutfak alanı olarak işlev görüyorken C-Farm, gıdanın üretildiği bir bahçe olarak kullanılıyor.

Kullanılan modüler yapı bileşenleri olarak prefabrike PC panolar, cephede metal panjurlar ve zeminde prefabrik zemin paneller kullanılmış. Demonte olabilen bir tasarım yapmak için yapı malzemesi olarak betonarme yerine çelik seçilmiş.

Yeşil ve geri dönüştürülmüş malzemeler, tasarımda sık sık görülüyor hatta E-House’un ana yapısı için geri dönüşümlü ahşap kullanılmış.

Geri dönüştürülmüş demiryolu rayları, zemin seviyesinde çit olarak yeniden tasarlanmış ve daha önceden arazide bulunan eski bir binaya ait ahşap kalaslar işlenerek C-House’daki döner bir kapı için yeniden kullanılmış.

Karbon emisyonunu azaltmak için cephe ve iç bölmelerde CLT (çapraz lamine ahşap) ve geri dönüştürülmüş malzemeden yalıtım blokları kullanılmış.

Döngüsel ekonominin ruhunu daha da yerine getirmek için, asansör, aydınlatma, mobilya ve sıhhi tesisatların mülkiyeti, kullanıcı prensibiyle sağlanıyor yani satın almak yerine kiralama yöntemi ile kullanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın