Kentsel Yenileme Projesi kapsamında Sulukule'de başlayan yıkımlar tamamlandı.
Geride, TOKİ’nin Gaziosmanpaşa’daki evlerinde yapamayıp geri dönen ve yıkıntılar arasında yaşamaya devam eden birkaç Roman kaldı.
Sulukule olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde tarihi binalar ve caminin dışında kalan 300’ü aşkın bina dozer ve kepçe darbeleriyle yerle bir edildi. Moloz kaldırma çalışmalarının ardından TOKİ’nin konut ve işyeri projesi başlayacak.
Projenin yürütücülerinden Fatih Belediyesi, çoğunluğu Roman 346 kiracıyı konut edinme hakkı tanıyarak TOKİ’nin Gaziosmanpaşa’daki evlerine gönderdi. Ancak gidenler yeni yerlerinde fazla tutunamadı. Aidatları ödeyemeyince, evlerini satıp yine bölgeye yakın yerlerinde kiracı oldu. Tapu sahibi olanların büyük çoğunluğu da haklarını üçüncü şahıslara satmak zorunda kaldı. Tapu sahibi olmadıkları gibi kiracı olduklarını kanıtlayamayanlar ise Hiçkimseyigörmez ailesi gibi sokakta kaldı.
Eşiyle moloz yığınları arasında yaşamaya devam eden Hasan Hiçkimseyigörmez, belediyeye kendisine ait fatura veremediği için bölgede kiracı olarak yaşadığını kanıtlayamamış. Bu yüzden konutlardan almaya hak kazanamamış.
Sulukulelilerin avukatlığını üstlenen Hilal Küey, tarihi çevre ve Roman kültürü korunamadığı gerekçesiyle proje aleyhine açılan davada bilirkişilerin keşif yaptığını ve sonucu beklediklerini söylüyor: “Dava lehimize sonuçlanırsa proje mahkeme kararına göre revize edilecek.”
“Suistimaller oldu”
Yenileme alanında yaşayan tüm sakinlerin mağduriyetinin giderildiğini savunan Fatih Belediyesi yetkilileri, TOKİ’nin bölgede 640 konut ile 45 dükkân yapacağını, bu dükkânların da bölge esnafına verileceğini söyledi. Konutların 2-4 kat arası olacağını belirten yetkililer, hafriyatın kaldırılmasının ardından inşaata başlanacağını bildirdi. Yetkililer Sulukulelilerin tepkilerine de şöyle yanıt verdi: “180 ay vade ile kiracılar ev sahibi yapıldı. Barakada yaşayana bile konut edinme hakkı tanıdık ancak suiistimaller yaşandı. Adana ve Trakya’dan gelenler bile oldu.”