Kilyos Kalesi, görkemli günlerine geri dönüyor

İstanbul İl Özel İdaresi, Kilyos Kalesi'ni restore ettirerek eski görkemli günlerine geri döndürüyor. Yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Kilyos Kalesi'nin ilk olarak Bizans döneminde Cenevizliler tarafından inşa ettirildiği düşünülüyor.

İstanbul İl Özel İdaresi, yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen, Cenevizliler tarafından inşa ettirildiği düşünülen Kilyos Kalesi’ni restore ettirerek eski görkemli günlerine geri döndürüyor. Proje çalışmaları tamamlanmak üzere olan yapının restorasyonuna, projeleri Koruma Kurulu’nca onaylanıp, ihalesi yapıldıktan sonra başlanacak.

Sarıyer İlçesi, Kilyos Köyü, 904 ada, 2 parselde bulunan Kilyos Kalesi, adını içinde bulunduğu yerleşkeden almaktadır. Karadeniz’e bakan dik yamaçlı tepelerden birine konumlandırılan kalenin mülkiyeti Hazine’ye ait.

İstanbul’un korunması ve savunmasına yönelik olarak Boğaz’ın Karadeniz kıyısına inşa edilen Kalenin ilk yapımı bazı kaynaklarda Bizans çağına (4-5. Yy.) ya da Cenevizliler’e (12-14. Yy.) atfedilse de kesin bir bilgi yok. Yapının bugünkü malzeme ve yapım tekniği Osmanlı dönemine işaret ediyor.

Kalenin 17. Yüzyılda Don Kazakları’nın saldırısına uğradığı, Sultan II.Mahmut zamanında onarıldığı ve 1854 yılında Kırım Savaşı sırasında bir ara hastane olarak kullanıldığı, I. Dünya Savaşı’nda ve İngilizler’in İstanbul’u işgali sırasında Boğazlar’ın korunması amacıyla kullanıldığı biliniyor.

Kale, köşelerine birer dörtgen burç oturtulan kare plana sahip. Ancak, doğu köşesindeki burç yok olmuş. Yapı kütlesi, en geniş yerinde 90.90×90.60 metre olup, üstteki açık olmak üzere iki kata sahip. Kare biçimli yapıyı oluşturan kenar bloklar avluya açık tonozlu hacimlere sahip. Seyirdim yoluna (üst katına) kuzey ve güney köşelerindeki iki geniş rampadan ulaşılıyor.

Kale günümüzde kalıntı halindedir ve cepheleri, zamanla oldukça büyümüş ağaçlar ve bitki örtüsü ile kuşatılmış durumda. Zeminden kaynaklanan strüktürel problemleri bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın