Bakan Bayraktar koruma kurullarının kaldırılmasıyla sit alanlarının tehdit altına girdiği yorumuna karşı: Etkin korumaya geçilecek
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nın kanun hükmünde kararname (KHK) ile kaldırılmasının ardından sit alanlarının yağmalanacağı yönünde ağır eleştirilere hedef olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar sessizliğini bozdu. Bayraktar, ‘bilimsel etkin korumaya’ geçileceğini söyledi.
Bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Bayraktar, “Son KHK ile bakanlığın olağanüstü yetkilerle donatıldığı söyleniyor. Sizce de böyle mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:
Depreme karşı dönüşüm “Ülkemizin doğal afetlerle ilgili risk düzeyi üst seviyede bulunuyor. Bu riski yönetebilmek ancak hızlı ve etkin teşhis ve müdahale ile mümkündür. Birikimimizi depreme karşı dayanıksız yapılar ile heyelan, taşkın, su baskını gibi nedenlerle afet riski bulunan yerlerdeki imar mevzuatına aykırı yapıların ve bunların bulunduğu alanların dönüşüm projelerini ve uygulamalarını yapmak veya yaptırmak üzerine yoğunlaştırmak durumundayız.”
Koruma standardizasyonu
Bakan Bayraktar, “Sit alanlarının kaderinin bir telefonla değişeceği iddia ediliyor” denmesi üzerine ise şöyle konuştu: “Kesinlikle tek bir kişinin bir telefonla verebileceği bir karar değildir. 648 sayılı KHK ile bu süreç belirlenmiştir. Tüm doğal sit alanlarına ait dokümanlar Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan teslim alınacak. Öncelikle korunan alanlarda boşluk analizleri ve temel araştırmalar yapılarak envanter oluşturulacaktır. Bu kapsamda ülkemizin korunan alan sisteminin standardizasyonu sağlanacak, bu alanların sahip olduğu peyzaj ve biyolojik çeşitlilik özellikleri ortaya çıkarılarak, tehdit analizine dayalı öncelikler ve alana özgü stratejiler belirlenerek geleneksel korumadan, bilgiye ve elde edilen verilere dayalı bilimsel etkin korumaya geçilecektir.”
Sit kararları geçerli Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ilan edilen 1234 doğal sit alanıyla ilgili kararların yeniden incelenmesinin yolunun açıldığı ve bu şekilde sit alanlarının adeta yok edileceği ve HES’lerle ilgili dava süreçlerine de darbe vurulacağı iddiaları için ise, Bayraktar’ın yanıtı şöyle: “Bugüne kadar sit alanlarıyla ilgili alınan tüm kararlar aynen geçerlidir. Eskiden bölge kurullarında arkeolog, mimar, sanat tarihçisi, şehir plancıları meslek gruplarından uzmanlar vardı. Yeni bölge komisyonlarında biyolog, ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi, çevre mühendisi ve peyzaj mimarı yer alacak. Komisyonlar, eskiden olduğu gibi 2863 sayılı kanunu uygulayacak. Doğal sit alanları ile ilgili uluslararası standartlara uygun temel araştırmalar yapılmak suretiyle etkin koruma sistemi geliştirilecek. Doğal sit alanları ile ilgili koruma sisteminde yetkimiz karar alıp karara aykırı hareket edenler hakkında yasal işlem yapılmasından ibaret iken, yeni düzenleme ile özel çevre koruma bölgelerinde yürütülen etkin koruma sistemine dahil edilecek.”