Beyoğlu Belediyesi'nin 'balkon' teklifine işletmeler soğuk. Asmalımescit'teki bir bara ise "Girişi içeri çekip o alanı kullanın" dendi.
Asmalımescit’teki Sofyalı Sokak ta bulunan bir işletmeye, Dükkan girişini 160 cm içeri çekin ve o alanı sigara içilen bölge olarak kullanın önerisi getirildi. İşletme bu öneriye sıcak bakmıyor.
Beyoğlu işletmecileri ile belediye arasında ikili görüşmeler sürüyor. Geçen pazartesi iki Asmalımescit işletmesi Beyoğlu Belediyesi’ne çağrıldı ve kötü haber verildi. Kentsel Tasarım Atölyesi’nin mimarlarının kararına göre Sofyalı Sokak’ta bulunan bir kafe ve Asmalımescit Sokak’ta bulunan Helvetia Cafe’ye artık hiçbir şekilde işgaliye verilemeyeceği söylendi. Bulunduğu cephenin uygun olmaması nedeniyle 2 işletme 70 cm’lik balkon çözümünden dahi yararlanamayacak. Girişinde kot farkı olmayan, cephesi balkon yaptırmak için uygun olmayan tüm mekânların işgaliyesinin tamamen iptal edileceği iddia ediliyor. Konumu nedeniyle bundan sonra masa ve sandalye atamayacağını öğrenen işletmeler ise uygulamaların bir standarda bağlanmamasından rahatsız.
Sokağı içeri çek!
Asmalımescit’te bulunan bir işletmeye ise binanın girişi düzayak olduğu için sokağa masa ve sandalye çıkarılamayacağı söylenirken yeni bir teklif sunuldu. İşletmenin kapısının 1.60 metre içeriye çekilmesiyle önde kalacak 1,60 metrelik alana masa koyulabileceği söylendi. Sigara kullanan müşteriler için düşünülen alan Starbucks Cafe’lerin oturma düzeni örnek gösterilerek önerildi. Bu kafenin işletmecisi ise ‘girişi içeri çekme’ teklifini kabul etmeyi düşünmüyor.
Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (Bey-Der) sözcüsü Tahir Berrakkarasu, Beyoğlu işletmelerinin masa-sandalye çıkaramadığı günlerde zarar ettiğini, böyle devam ederse esnafın 1 ay dayanamayacağını iddia etti. Ayrıca 10 Eylül’de İstiklal Caddesi’nde en az 30 bin kişinin katılacağı büyük bir eylem yapılacağını ve artık sessiz kalınmayacağını söyledi. Beyoğlu masalarına izin verilmesi için 7 günde 21 bin imza toplayan Bey-Der sözcüsü şunları söyledi: “Sokak işgalinden rahatsızlık duyan, şikâyette bulunanlar için masa kaldırma uygulamasına gidildi. 7 ayda 1066 şikayet gelmiş. Ben de masaların geri gelmesi için imza topladım. 7 günde 21 bin kişi imza attı. 7 ayda bin şikâyet, 7 günde 21 bin istek. Halkın görüşü dikkate alınıyorsa, 21 bin kişi göz ardı edilmemeli.”
‘Cihangir’de güvenlik zaafı oluşuyor’
Ayrıca Bey-Der’e göre masa-sandalyelerin kaldırılmasıyla sokaklar ıssızlaştı ve özellikle Cihangir bölgesinde bir güvenlik zaafı başladı. Berrakkarasu, sokaklarda 2007’den önce görülen ıssızlık ve güvensizliğin yeniden başladığını söylüyor.
Bakırköy’de de masa sandalye arbedesi
Bakırköy Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri de masa ve sandalye operasyonu yaptı. Ekipler işletmelerin kaldırıma koyduğu masa ve sandalyeleri toplarken esnafla zabıta arasında arbede çıktı.
Dün öğle saatlerinde sokağa gelen zabıta ekipleri işletmelerin kaldırıma koyduğu masa ve sandalyeleri toplamaya başladı. İşgaliye ödediklerini öne süren esnaf ise belediye ekiplerine karşı çıktı. Bu sırada zabıta ile esnaf arasında arbede yaşandı. Belediye ekipleri, itişmeler arasında masa ve sandalyeleri toplayarak kamyonete yükledi. El konulan masa ve sandalyeler belediyeye götürüldü. Bölgedeki esnaf, bu operasyonların uzun süredir yapıldığını söyleyerek tepki gösterirken bir esnaf, “2 ayda bir operasyon yapılıyor” dedi.