Ankara’da “Utanç Müzesi” Açıldı

Türkiye, 12 Eylül 1980 darbesi ve geride bıraktığı acı hatıraları unutmadı. Yaşanılanları hatırlatmak ve aynı acıları yaşamamak adına, Başkent Ankara'da "Utanç Müzesi" açıldı.

12 Eylül’le hesaplaşma tartışmaları yaşanırken başkent Ankara’da, darbenin izlerini ortaya koyan bir müze açıldı.

Çağdaş Sanatlar Müzesi’ndeki “Utanç Müzesi” açılışında temsili darağacının önünde, açılış konuşması ve devrim yemini yapıldı.

“Dar Ağacı” Polemiği

Devrimci 78’liler Federasyonu yetkilileri Deniz’in Yusuf’un Hüseyin’in asıldığı darağacını da sergilemek istedi ama Altındağ Belediyesi buna izin vermedi.

Yetkililerin gerekirse çalarız restine karşı belediye başkanı Veysel Tiryaki’den “ucuz kahramanlık yapmayın” cevabı geldi. Bu yüzden de temsili bir darağacı konuldu Utanç Müzesi’nin girişine…

Müzede Deniz Gezmiş’in parkasından, Mahir Çayan’ın hırkasına; dönemin gazete manşetlerinden mağdurların, ailelerine yazdıkları mektuplara kadar bir çok ayrıntı yer alıyor..

12 Eylül 1980 darbesi sonrasında işkence sonucu yaşamını yitiren yüzlerce gencin resimleri de unutulmamış utanç müzesinde…

“12 Eylül’ü Unutturmayacağız”

78’liler Federasyonu’ndan bir yetkili, “idam edilen, işkence tezgahında öldürülen arkadaşlarımızın resimlerini, özel eşyalarını onları unutmamak ve unutturmamamk adına böyle bir sergi açtık. 12 Eylül unutulmamalı, işkenceciler unutulmamalı, onları unutmak unuttrumak ihanettir diye düşünüyoruz” dedi.

Darbe dönemlerinin hukuksuzluğunu en çarpıcı şekilde gözler önüne seren Utanç Müzesi, 27 Eylül’e kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın